• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas opet subvencije za stambene kredite

Prijem novih zahteva za subvencionisane stambene kredite očekuje se od danas, posto je vlada prethodno usvojila uredbu kojom su obezbeđena dodatna sredstva iz budžeta u iznosu od 500 miliona dinara.

Radi se o izmenama i dopunama Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita obavestila je poslovne banke o spremnosti da se nastavi sa prijemom novih zahteva za dobijanje subvencionisanih kredita.

Za korisnika kredita, uslovi za odobrenje ostali su nepromenjeni, a uredba stupa na snagu dan posle objave u Službenom glasniku.

Uredba predviđa novine u pogledu skraćenja i ubrzanja same procedure odobrenja subvencionisanog kredita, tako što će ubuduće Nacionalna korporacija sastavljati nacrt ugovora između korisnika i države, čime će se drastično uštedeti na vremenu i proceduri odobravanja, kao i na samoj realizaciji kredita.

Prvi put se definišu rokovi postupanja za Nacionalnu korporaciju i za banke.
Radi veće transparentnosti, na zvaničnoj veb prezentaciji svima će biti dostupni dijagrami aktivnosti samog postupka odobrenja subvencionisanih i komercijanih kredita.

Takođe, uvodi se i SMS servis za obaveštavanje korisnika o svim fazama obrade njegovog zahteva u realnom vremenu.

Prijem novih zahteva za subvencionisane stambene kredite počinje danas, a taj proces, od prijema dokumentacije do slanja nacionalnoj korporaciji na odobravanje, trajaće najviše 30 dana, izjavio je danas v. d direktora Nacionalne korporacija za osiguranje stambenih kredita Saša Jovanović.

"Period od podnošenja celokupne dokumentacije do realizacije kredita ne bi trebalo da bude duži od 30 dana i mislim da je to dovoljan rok", rekao je Jovanović RTS-u.

Govoreci o uslovima, Jovanović je naveo da korisnici kredita moraju biti građani Srbije, da neto plata ne sme da bude veća 150.000 dinara, a da je uredbom definisano da je maksimalna marža 4, 5 odsto, odnosno da je ukupna kamata na stambeni kredit banke 4, 9 odsto.


(Tanjug/MONDO, Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image