• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Evo zbog čega jača dinar

Rast kursa dinara u proteklom periodu proizvod je kratkoročnih efekata ekonomske politike i dugoročno se može očekivati samo njegov pad, kažu za MONDO ekonomski stručnjaci.

Profesor i prodekan na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić objašnjava da su rast dinara izazvale direktne mere ekonomske politike kao što je na primer odobravanje subvencionisanih kredita privredi i stanovništvu.

"Banke su zbog toga prinuđene da zamene veću količinu evra u dinare jer su to sve dinarski krediti. U trenutku odobravanja kredita to povećava ponudu evra na tržištu naglo i u kratkom roku", rekao je Grubišić za MONDO.

Sa druge strane, tu je, kako kaže i restriktivna monetarna politika jer NBS deluje preko stope devizne rezerve i referentne kamatne stope, a jednim delom je u pitanju i smanjeno spekulativno ponašanje banaka jer su češće i rigidnije kontrole NBS.

"Ipak, sve ovo su kratkoročni efekti, a ništa se nije promenilo u fundamentalnim faktorima koji će dugoročno uticati na slabljenje dinara", kaže ekonomski ekspert.

U fundamentalne faktore on ubraja visok javni dug, visok spoljnotrgovinski deficit ali i činjenicu da nova vlada nije uspela ni da značajno smanji budžetski deficit.

Upitan zbog čega rast dinara nije doveo do smanjenja cena, Grubišić ističe da je objašnjenje upravo u tim kratkoročnim efektima.

"Uvoznici ne mogu da smanjuju cene svaki dan. Pored toga što je privremeno došlo do pada kursa oni moraju da imaju predviđanja da će taj trend da se nastavi", kaže Grubišić.

"Imamo i očekivanja da će do kraja godine biti dvocifrena inflacija...Sa takvim pokazateljima jedino što je realno očekivati da dugoročno dinar i dalje slabi", zaključuje profesor.

Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije i vlasnik menjačnica "Pirana" kaže da se spekuliše da je do rasta dinara došlo zbog toga što je država promenila veću količinu deviza.

On za MONDO kaže da je već danas došlo do stabilizacije kursa i da je on danas isti kao i juče, ali da ne može da predvidi šta će se dalje dešavati.

Grubišić, pak smatra, da su kratkoročni efekti državne politike već sada iscrpljeni i da se nadalje može očekivati pad dinara.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković međutim tvrdi da NBS neće dozvoliti velika pomeranja deviznog kursa i dodaje da se kupovinom deviza sada sprečava preveliko jačanje dinara.

(D. Pašić/MONDO/Foto: MONDO)

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Euro raste - cena goriva raste, euro pada - cena goriva....??? U kakvoj mi drzavi zivimo!

Nikola-bgd-srb

Dobro je... Jer kad god su ovi "analiticari" pricali nikada nisu bili u pravu. Ne znam zasto ih zovu u emisije da truju narod i da se prave pametni...

mikica

ma vi sve znate, i ovi zuckasti analiticari gde su bile pre 6 meseci da kazu sto dinar slabi.

special image