• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pajtić: Pustite Mlađu, dokapitalizacija je ok

Predsednik Vlade Vojvodine kaže da je dokapitalizacija u iznosu od 15 milijardi dinara najbolji potez za rešavanje problema u Razvojnoj banci Vojvodine, ma šta kaže ministar finansija.

Emitovanjem obveznica od 15 milijardi dinara na 30 godina, kojima bi prema predlogu pokrajinske vlade trebalo da bude ojačana pozicija i unapređen rad RBV, "ne znači zaduživanje nego ulaganje kapitala koje će biti u vlasništvu građana Vojvodine u banku koja im pripada", rekao je pokrajinski premijer Bojan Pajtić novinarima uoči sednice pokrajinske skupštine na kojoj se razmatra predlog rebalansa pokrajinskog budžeta.

Pajtić je istakao da je RBV bila izuzetna značajna do sada jer je, kako je naglasio, spasla desetine hiljada radnih mesta.

Podsećajući na to kako je i zašto pokrajina pre nekoliko godina preuzela Metals banku i potom formirala RBV, Pajtić je rekao da je za rešavanje problema te banke bilo predloženo da se oko 20 milijardi dinara investira u njeno gašenje, odnosno za isplatu depozita, osiguranih i neosiguranih.

S druge strane, objasnio je Pajtić, predlog pokrajinske vlade bio je da se emitovanjem 15 milijardi kroz obveznice ta banka osnaži i bude jedna od najboljih u zemlji.

On je istakao da je to najbolje i najrazumnije rešenje za RBV i da manje košta državu, a dugoročno će doneti dobrobit građanima pokrajine koji mogu, kako je naglasio, biti spokojni za svoju štednju i depozit.

Pajtić je napomenuo da je visoka nenaplativost kredita u RVB, od čak 75 odsto, slična kao i u skoro svim drugim državnim i privatnim bankama u našoj zemlji, što je prouzrokovano pre svega posledicama svetske ekonomske krize.

"Ako neka potraživanja nisu naplativa to ne znači da je banka izgubila jer ima razna sredstva obezbeđenja, poput hipoteka na zemljište ili imovinu i druga", rekao je Pajtić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvao je juče pokrajinsku vladu da preispita nameru da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine sa novih 150 miliona evra ocenivši da je suludo to činiti sa bankom koja ima 75 odsto nenaplativih kredita.

U debati u republičkoj skupštini o predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, Dinkić je kazao da je Ministarstvo finansija dalo preporuku pokrajinskim vlastima da sve depozite u Razvojnoj banci Vojvodine, osigurane u vrednosti od 140 miliona evra i neosigurane vredne 100 miliona evra, prebace na neku od banaka koja bi preuzela depozite.

Postoje četiri domaće i strane banke koje su zainteresovane za to, rekao je Dinkić.

(MONDO/Tanju, ilustracija: Guliver/Getty Images, MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Pajtić se ponaša kao da je tih 150 miliona € njegovo, pa će sada da spasava svoju banku. Vlada RS bi trebala da spreči ovo, jer jedino ona to može.

special image