• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici izabrali otkaz umesto posla

Neočekivani problemi oko početka rada kompanije "AH-Mura-Prvi maj" u Pirotu - više radnika se opredelilo za socijalni program, nego za rad.

Kompanija "AH-Mura-Prvi maj", koja je nastala drugom privatizacijom poznate modne kuće u Pirotu, suočila se sa neplaniranim problemima na samom startu, pišu "Novosti".

Mojca Lukančič je kupila deo "Prvog maja" za oko 2,1 milion evra. Obavezala se najpre da zaposli 1.100 radnika, a do kraja godine još oko 200 uz subvencije države od po 5.000 evra po radnom mestu.

Međutim, najveći broj "prvomajaca" je prihvatio socijalni program i odlazak na biro, odnosno otpremnine, umesto da nađe novi posao u pomenutoj novoformiranoj firmi.

Zvaničnih podataka nema, ali nezadovoljni radnici kažu da se za prelazak u novu firmu izjasnilo oko stotinak radnika, za socijalni program oko 270, dok je novi poslodavac ponudio 500 prvih ugovora o radu.

Razlog za to je što je novi gazda ponudio neto platu od 16.000 dinara. Posle pritisaka zaposlenih, ponuda je povećana na 20.000 dinara.

"U fabrici su ostali oni koji imaju manje od deset godina radnog staža i koji bukvalno nemaju kud. Ne isplati im se socijalni program koji podrazumeva isplatu 300 evra po godini staža ili deset prosečnih plata.

Za one koji imaju 35 i više godina staža predviđeno je upućivanje na biro, uz naknadu od 80 odsto plate. Do sada smo mnogo puta prevareni. Osim toga, u proteklom periodu nije ništa učinjeno za poboljšanje uslova rada. Više volimo "vrapca u ruci nego goluba na grani", rekli su na izlasku iz fabrike Aca Marjanović, Borkica Ignjatović, Marija Vojovodić, Sonja Mitić koji su kao i mnoge njihove kolege napustili fabriku, pišu "Novosti".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Iamges)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miodrag - Požarevac

Pa bolje i to nego da se dígne kuka i motika protiv gazda koji gledaju samo svoje interese, i protiv onih koji to sponzorišu !

Rilac delija u srcu

Zato stranci i dolaze ovde, zato sto je radna snaga dzaba. To nas sve ceka.

special image