• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možda ukinu poček zbog novih pravila

Od naredne godine, tačnije od marta meseca zakonski rok plaćanja prema dobavljačima u Srbiji iznosiće najviše do 60 dana. "Novosti" navode da će zbog toga možda biti ukinut poček.

Od naredne godine, tačnije od marta meseca zakonski rok plaćanja prema dobavljačima u Srbiji iznosiće najviše do 60 dana. Trenutno, taj prosek je kod nas duplo duži, i iznosi najčešće oko 120 dana, mada u nekim slučajevima dostiže i neverovatnih 12 meseci što je veliki problem za poslovanje firmi u Srbiji.

"Takvo stanje na tržištu i visoku inflaciju veću od projektovane, na koju monetarne mere nemaju uticaja, izazvale su moćne monopolske struktutre koje su iznudile duge rokove plaćanja", tvrdi Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Kupovna moć građana sve je manja, a cene u maloprodaji sve veće. I ne čudi što u takvoj situaciji plaćanje čekovima na odloženo postaje sve češći izbor potrošača, posebno za nabavke u hipermarketima, gde računi dostižu nekoliko hiljada dinara. Trgovinski lanci sve više pomeraju rokove za naplatu čekova, pa su tako rok od 30 dana, koliki je rok bio pre recimo tri godine, postepeno povećavali na 90 do 180, da bi ih produžili na čak 210 dana.

" Poček u većini naših trgovina je do 180 dana, a to je mehanizam koji se nudi potrošaču, kao jedan od načina da se pomogne oslabljena kupovna moć i smanjena potrošačka korpa", kaže za "Novosti" Olivera Ćirković iz "Univereksporta".

"Celokupan proces beskamatnosti ovog načina plaćanja, snosi isključivo kompanija "Univereksport". Ovakav vid povoljnosti za potrošača trudićemo se da i dalje zadržimo, a u odnosu na ukupan promet odloženo plaćanje od 180 dana učestvuje oko 1,5 odsto. Inače, "Univereksport" svoja dugovanja prema dobavljačima izmiruje za manje od 60 dana."

U kompaniji "Veropulos" aktuelno je odloženo plaćanje od 120 dana bez kamate i dopunskih opterećenja.

"Ukupno, do sada se oko tri odsto potrošača opredelilo da u marketima "Super Vero" koristi odloženo plaćanje čekovima građana. Čekovi i odloženo plaćanje izbačeni su iz platnog prometa u mnogim zemljama, jer je to jedna od mera zaštite potrošača kako se ne bi dodatno zaduživali i upadali u probleme prezaduženosti, koje će tek kasnije osetiti. Pratićemo kao i do sada situaciju vezanu za kupovnu moć građana, pa ćemo reagovati u skladu sa time", kažu u toj trgovinskoj kući za "Novosti".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image