• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija rasprodaje male državne banke

Na tender do kraja godine ide Privredna banka Beograd, a moguće je da će ista sudbina zadesiti i Srpsku banku (nekadašnji vojni servis).

Država Srbija odlučila je da smanji broj banaka u kojima ima učešće pa se u narednih mesec dana očekuje tender za prodaju Privredne banke Beograd. U naredne dve nedelje biće izabran savetnik za prodaju te banke u kojoj Vlada Srbije ima 64,79 odsto, piše "Blic".

Prema očekivanjima, za PBB bi mogla da se javi neka manja banka sa domaćeg tržišta, kako bi popravila tržišno učešće ali bi morala da konsoliduje stanje banke koja je na dan 30. juna imala iskazan gubitak od 120 miliona dinara.

Ova banka je pominjana kao "problematična" u srpskom bankarskom sistemu, uz mnogo poznatije Agrobanku (Novu Agrobanku) i Razvojnu banku Vojvodine. Država je samo ove godine u nju ubacila 20 miliona evra svežeg kapitala. Banka je u poslednje tri godine beležila gubitak, od čega u prošloj 793 miliona dinara (7,8 miliona evra).

"Banka trenutno na Beogradskoj berzi vredi oko 4,2 miliona evra ali to je vrednost podignuta za 70 odsto u poslednje dve nedelje. Prema toj ceni dražva bi mogla da dobije 2,7 miliona evra", kaže Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe.

Za razliku od PBB, drugi kandidat za prodaju je mnogo veća Srpska banka, iskazuje pozitivno poslovanje, mada je i ona problematična zbog istraga o načinu davanju kredita. U toj banci, nekadašnjem vojnom servis, država ima 98,14 odsto vlasništva, pa tu nema ni prometa njenim akcijama na Beogradskoj berzi. Mada, i pored toga, tamo je cena u ovom mesecu skočila za četiri odsto.

Njena ukupna vrednost, iskazana kapitalom na berzi, je 24 miliona evra.

Navodno se za prodaju i Privredne banke Beograd i Srpske banke već vode pregovori sa vlasnicima ruskih Gasprom banke i VTB banke (posredni vlasnik Moskovske banke koja radi u Srbji) ali i, prema navodima ekonomskog nedeljnika "Arabijan biznis", jedne banke iz Abu Dabija.

Da se radi o početnom stadijumu pregovora potvrđuju vesti in Narodne banke Srbije, gde kažu da nijedna od banaka koje su navodno zainteresovane za Srpsku banku, nije podnela niit zahtev za dobijanja dozvole za rad u Srbiji, niti saglasnost za kupovinu te banke.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image