• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aerodrom "Nikola Tesla" slavi 50 godina

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu proslaviće danas pet decenija rada, kao najperspektivniji aerodrom u regionu.

Beogradski aerodrom će ove godine imati više od 3,5 miliona putnika godišnje, koliko i aerodromi u Zagrebu i Ljubljani zajedno.

Za lokaciju novog međunarodnog aerodroma izabran je prostor u blizini Surčina, 18 kilometara zapadno od Beograda i aerodrom je pušten u saobraćaj 1962. godine.

Imao je jednu pistu dužine 3.000 metara, rulnu stazu dužine 3.350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, veliku platformu za opsluživanje letelica i drugu savremenu opremu.

Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za drugu kategoriju i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.

U julu 2005. pušteno je u rad šest najsavremenijih avio-mostova, u maju 2006. otvoren je rekonstruisani međunarodni terminal 2.

Od novembra 2008. aerodrom "Nikola Tesla" Beograd funkcioniše u punom kapacitetu i u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti zahvaljujuci upotrebi opreme i procedura za "CAT IIIb", koja je prvi put u istoriji beogradskog aerodroma upotrebljena 4. januara 2009.

Na aerodromu "Nikola Tesla" smešteno je preduzece "Jat tehnika", tehnička baza avio-kompanije "Aviogeneks", operativna odeljenja Agencije za kontrolu letenja, Uprave carina i Jata, Muzej vazduhoplovstva, školski centri avio-kompanije "Jat ervejza" i Agencije za kontrolu letenja, Helikopterska jedinica MUP-a...

Trenutno se rekonstruiše aerodromska zgrada koja će imati 19.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Vrednost investicije je oko 5,5 miliona evra i isključivo se finanisira iz prihoda aerodroma.

(Tanjug, foto: aero.beg)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image