• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: RTB Bor ide na tržište

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će nekim preduzećima u restrukturiranju, kao što je RTB Bor, koja su pokazala da mogu da samostalno posluju na tržištu, biti skinut taj status.

"Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se onda to preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo", rekao je Dinkić tokom predstavljanja predloga budžeta za 2013. u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, takav slučaj će biti sa RTB Borom, kome će u prvoj polovini naredne godine biti "skinut proces restrukturiranja i ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države".

"Takođe, još neka preduzeća su se kandidovala, kao što je PKB, koji kaže da može da opstane na tržištu samostalno, pa ćemo podići njima restrukturiranje, a ima još nekih za koja smo zapazili da su po performansama već došla u situaciju da mogu bez zaštite koja ih brani od poverilaca da budu samostalni na tržištu", rekao je ministar.

On je naveo će proces restrukturiranja državnih preduzeća biti ograničen do 30. juna 2014. godine.

"Smanjuju se subvencije u budžetu naredne godine takvim preduzećima, doduše samo za pola milijarde dinara, ali to jeste jasan signal da želimo da prekinemo sa takvim vidom stimulisanja besperspektivne proizvodnje i da novac koji time uštedimo damo onima koji imaju perspektivu", naglasio je Dinkić.

Gubici po osnovu direktnog i indirektnog subvencionisanja tih preduzeća na svim nivoima države na godišnjem nivou iznose između 700 i 800 miliona evra, što podrazumeva ne samo direktne subvencije sa svih nivoa vlasti već i neplaćanja računa za struju, komunalije, neplaćanje privatnom sektoru, neplaćanje obaveza prema poveriocima, objasnio je on.

"To je doteralo do tačke da se mora preseći, preduzećima u restrukturiranju dajemo rok od godinu i po dana da uz našu aktivnu podršku pronađemo slučaj po slučaj partnere za ona preduzeća za koja mogu da se pronađu i gde postoji interes", naglasio je Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zastita

Bor je na svojim ledjima nosio celu bivsu Jugoslaviju,otkrivena nova nalazista i kupljena nova oprema su garant da ce i Srbija imati konacno industrijskog giganta od koga ce koristi imati i njeni gradjani,a sam grad ima perspektivu da zaista postane izuzetno mesto za zivot sa svim prirodnim lepotama koje ga okruzuju...Nije korektno kritikovati samo,jer je u poslednjih par godina uradjeno u gradu i okolini vise nego za citav prethodni vek,a ovo je tek pocetak,o Boru ce tek biti pisane lepe price,pise se nova stranica istorije...Srecno

kizo

Miislim i toje sve? A ZLATO a srebro a molidben ??? Kanađani cene 35 tona zlata a ima 350.. .Samo to kaže da smo bogatiji od švajcaraca??Dali mi živimo u istoj državi.Dinkića treba skloniti.

Anta

odvratni su ovi komentari koji su naruceni od strane menadzmenta. jer stvari stoje mnogo gore. ovo je cetvrti i poslednji ekser koji ce biti ukucan u rtb-ov kovceg. prvi ekser ukucan je nakon uvodjena sankcija bivsoj sfrj kada je raubovanjem rudarskih resursa i opreme odlazila u bescenje celokupna proizvodnja bora. drugi ekser ukucan je posle 5.oktobra dolaskom nesposobne vlasti koja je postavljala iste takve kadrove u celoj srbiji. treci je pogresna strategija vlade u metodu i nacinu privatizacije. cetvrti je ukucao mladjan dinkic sa blagojem spaskovskim i korupcijom kakvu bor pamti

special image