Obim šerijatskog bankarskog sektora u Indoneziji je u ovoj godini zaključno sa septembrom porastao za 36,7 odsto u odnosu na isti period lane, pokazali su podaci centralne banke u Džakarti.

"Indonezija sada ima 11 šerijatskih komercijalnih banaka, sa 24 poslovne jedinice i 156 šerijatskih finansijskih banaka", rekao je izvršni direktor šerijatskog bankarskog odeljenja pri Banci Indonezije, Edi Setijadi, prenela je indonežanska novinska agencija Antara.

"Šerijatski bankarski sektor takođe ima nizak nivo rizičnih kredita, uz udeo u ukupnom kreditnom plasmanu od 1,81 odsto", rekao je Setijadi.

Islamsko bankarstvo (ili učesničko bankarstvo) je bankarska aktivnost koja je u skladu sa principima šerijatskog zakona i njegovom praktičnom primenom putem razvoja islamske ekonomije.

Šerijat zabranjuje naplatu kamate (riba) na pozajmljeni novac, dok se investiranje u preduzeća za proizvodnju i promet roba i usluga smatra suprotnim islamskim principima, odnosno kao "haram" (grešno i zabranjeno).

Setijadi je ukazao da su uprkos finansijskoj krizi koja je zahvatila Evropu i Sjedinjene Američke Države, makroekonomski uslovi u Indoneziji relativno dobri.

Stopa pozajmica trećim licima u islamskom bankarstvu u Indoneziji je, po Setijadiju, relativno visoka i iznosi 102,1 odsto.

"Gledajući u budućnost, šerijatski bankarski sektor će nastaviti da raste zahvaljujući širenju šerijatskog finansiranja, zajedno sa bržim rastom domaće ekonomije i uprkos finansijskim poteškoćama u Evropi", zaključio je Setijadi.

(Tanjug)