• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvara se tržište struje i gasa

Na otvorenom tržištu električne energije 1. januara 2013. biće dvadesetak kompanija, a na tržištu gasa desetak.

Otvaranje tržišta struje i gasa u Srbiji počeće 1. januara 2013. godine, iako za to nisu spremni svi učesnici na tržištu, rečeno je danas na okruglom stolu magazina Balkan o liberalizaciji energetskog tržišta.

Kako je rečeno na skupu, snabdevače na tržištu moraće da nađu veliki potrošači, priključeni na prenosnu, odnosno transportnu mrežu, tako da će biti otvoreno 9,5 odsto tržišta struje i 40 odsto tržista gasa u Srbiji.

Članica Saveta Agencije za energetiku Srbije (AERS) Ljiljana Hadžibabić kazala je da će oni kupci koji 1. januara ne budu imali ugovore o snabdevanju, biti isključeni sa mreže.

"Moramo da krenemo sa otvaranjem tržišta, da počnemo da puzimo dok ne dođemo dok čvrstog koraka", kazala je ona.

Hadžibabić je ocenila da odlaganje otvaranja energetskog tržište ne bi dovelo do toga svi budu spremni jer su kupci najmanje pripremljeni pošto su uljuljkani situacijom da država drži niske cene struje i gasa.

Na otvorenom tržištu električne energije 1. januara 2013. biće dvadesetak kompanija, a na tržištu gasa desetak.

Hadžibabić je kazala da su sva podzakonska akta za otvaranje tržišta električne energije spremna, dok će za otvaranje tržišta gasa biti kompletirana u prvom kvartalu 2013. godine. Uz to, Srbijagasu nedostaju deo merne opreme i novi informacioni sistem.

Na skupu je rečeno da još nije određen rezervni snabdevač za kupce koji se ne snađu na tržištu, ali se očekuje da će to biti rešeno nardnih dana, od kraja ove godine.

Direktor direkcije Elektroprivrede Srbije (EPS) za trgovinu strujom Dragan Vlaisavljević kazao je da je EPS počeo ugovaranje sa kupcima koji će biti na otvorenom tržištu. Prvi ugovor biće potpisan sa Beogradskim elektranama.

Vlaisavljević je kazao da je EPS kupcima na prenosnom sistemu ponudio cenu struje koja je u proseku 46 odsto viša od sadašnje i nešto ispod cene od 5,5 evrocenti za kilovat sat (bez PDV-a), koju plaćaju domaćinstva.

To je niže od tržišne cene, naveo je on ističući da bi poskupljenje za velike kupce trebalo za bude 65 odsto da bi se dostigla tržišna cena.

Vlaisavljević je kazao da potrošači priključeni na prenosnu mrežu troše 3,5 milijardi kilovat sati struje godišnje.

Na skupu je rečeno da 1. januara na otvoreno tržište struje izlaze cementare, Rudarsko-topioničarski basen "Bor" i hemijska industrija.

Predstavnik Srbijagasa Dragan Vučur je kazao da će to preduzeće omogućiti otvaranje tržišta 1. januara, a nedostajuća oprema biće nabavljena tokom godine.

Na skupu je rečeno da kupci koji čine 40 odsto tržišta u Srbiji od 2010. godine kupuju gas po cenama koje nisu regulisane, odnosno otvoreno tržište već funkcioniše.

Pomoćnica ministra energetike Srbije Mirjana Filipović kazala je da početak primene dela Zakona o energetici, o otvaranju tržišta, neminovnost. Ukazala je da do kraja godine ima još nekoliko dana i nekoliko sednica Vlade, za rešavanje spornih pitanja.

Ministarstvo finansija i privrede i Agencija za privatizaciju bi trebalo da Vladi predstave pitanje snadbedanja preduzeća u restukturiranju, kazala je Filipović.

Sekratar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku Slobodan Petrović kazao je da su predstavnici 18 kompanija koje bi trebalo da od 1. januara struju nabavljaju na trzištu, zatražili postepeno otvaranje tržišta i povećanje cene struje tokom nekoliko meseci.

Predstavnica Beogradskog vodovoda Gordana Novaković kazala je da su preduzeća u komunalnom sektoru ograničena regulisanim cenama svojih usluga i ne mogu da izdrže tržišnu cenu električne energije.

Kako su podsetitli učesnici okruglog stola, od 1. januara 2014. godine snabdevače na tržištu moraće da traže svi potrošači priključeni na distrubutivnu mrežu, tako da će biti otvoreno 43 odsto tržišta struje. Tako će na tržištu biti još oko 4.000 kupaca.

Od 1. januara 2015. godine snabdevača strujom na trzištu moći će da traže i domaćinstva i mali potrošači, ali će oni imati mogućnost i da ih snabdeva javni snabdevač koji će najverovatnije biti Elektroprivreda Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image