• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRI:Na sumnjive javne nabavke ode 47milijardi

Samo za 2011. godinu utvrđene su nepravilnosti u javnim nabavkama u 122 državne firme i ustanove vredne gotovo 50 milijadi dinara, kaže državni revizor.

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da su, kontrolom 122 subjekta u 2011. godini, utvrđene nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 47 milijardi dinara. Velika većina od toga je u sektoru obaveznoh socijalnog osiguranja.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je na skupštinskom Odboru za finansije da ugovori koji su zaključeni bez sprovedenih postupaka javnih nabavki čine 84,65 odsto ukupnih nepravilnosti.

Predstavljajući izveštaj DRI, Sretenović je rekao da kada je reč o javnim nabavkama dobara, usluga i radova, pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva čini 1,7 odsto nepravilnosti, kao i da su u 3,7 odsto slučajeva izvršene javne nabavke koje nisu predviđene godišnjim planom nabavki.

Prema njegovim rečima, vrednost javnih nabavki koje nisu oglašene u Službenom glasniku i na portalu javnih nabavki u prošloj godini je iznosila 1,7 milijardi dinara, što čini 3,8 odsto ukupnih nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama.

Sretenović je napomenuo da su nepravilnosti u oblasti javnih nabavki u sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja dostigle vrednost od 33,9 milijardi dinara, a u sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koja je korisnik javnih sredstava osnovao ili ima učešće u kapitalu utvrđene su nepravilnosti u visini od 8,8 milijardi dinara.

Poseban slučaj za državnog revizora je poslovanje Srbijagasa. Izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju tog javnog preduzeća još nije konačan jer je tu bio portreban "složen sistem revizije" ali bilo je i "opstrukcije od onih koji su zaduženi za dostavljanje dokumenata".

Sretenović je dodao, da kad je u pitanju revizija u Srbijagasu, nije sve išlo glatko, ukazavši da u tom preduzeću postoje dva sistema, u pogledu računovodstva, u Novom Sadu i Pančevu, ali da o podacima ne može da govori jer mu "zakon to ne dozvoljava".

Srbijagas, za potrebe države Srbije, uvozi gas preko dva nezavisna preduzeća Jugorosgas i Erstegas, a on dolazi preko Ukrajine i Mađarske.

(Tanjug, foto: Beta/Nenad Petrović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image