• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetkovićeva vlada prikrila preterani dug

Javni dug je u 2011. bio 13 odsto veći nego što je dozvoljeno a i netačno je prikazan manjim nego što jeste. Samo dugovi i obaveze države u papirima "umanjene" za 10 milijardi, pronašla Državna revizorska institucija.

Finansijske propise ne krše samo državne firme i ustanove u javnim nabavkama već i Vlada (doduše u starom sazivu) probijanjem okvira i netačnim prikazivanjem visine državnog duga, obavestio je danas državni revizor Odbor Skupštine Srbije za finansije.

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je stanje duga opšteg nivoa Republike Srbije 31. decembra 2011. godine (vlada premijera Mirka Cvetkovića ), u odnosu na ostvareni BDP iznosio 51 odsto.

To je značajno iznad nivoa od 45 odsto, koliko je najviše dozvoljeno Zakonom o budžetskom sistemu, pa je tako prekoračeno opšte fiskalno pravilo.

Po nalazu DRI, taj dug je iznosio 15, 473 milijarde evra. I ne samo da je dug preteran već je i iskazan kao manji za 992,87 miliona evra.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović je na sednici skupštinskog odbora naveo da je, prema podacima Uprave za javni dug, stanje duga opšteg nivoa Republike Srbije, poslednjeg dana prošle godine bilo 14.480, 36 miliona evra.

Sretenović je naveo da je u završnom računu budžeta Republike Srbije za 2011. manje iskazana finansijska imovina, u iznosu od 1,68 milijardi dinara i odnosi se na novčana sredstva i trajne uloge.

Prema izveštaju DRI, manje su iskazane obaveze u iznosu od 10 milijardi dinara, koje se odnose na obaveze Republike Srbije, po kreditima od domaćih poslovnih banaka, relizovanih preko Fonda za razvoj, za projekte u funkciji podsticaja građevinske industrije.

To se odnosi na obaveze Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za izvedene radove na izgradnji Koridora 10 i 11, za koje su izvođači radova izvršili zalogu potraživanja kod poslovnih banaka, kao i obaveze prema NBS, preuzete ugovorom između NBS, Vojvođanske banke i Republike Srbije.

Sretenović je naveo da je državna revizorska institucija u skladu sa programom revizije za 2012. godinu, revidirala 46 subjekata i obavila reviziju finansijskih izveštaja i reviziju pravilnosti poslovanja.

Sretenović je rekao i da su izveštaji DRI podneti Skupštini Srbije i najavio da će ta institucija, imajući u vidu uočne nepravilnosti, predložiti tri nova zakonska rešenja, o subvencijama, o komunalnim taksama i o platama službenika lokalnih samouprava.

U vezi sa izveštajem DRI Ministarstvo finansija je izdalo saopštenje u kome es kaže da je ta analiza pokazala da je aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić bio u prvu kada je tvrdio da je bivši premijer i ministar finasija Mirko Cvetković falsfikovao podatke o javnom dugu.

U saopštenju tog ministastva se podseća da je Dinkić u septembru ove godine tvrdio da su prethodno Ministarstvo finansija i bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga Srbije na kraju prošle godine, prikazujući da on navodno iznosi 45,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Ministarstvo ističe da je izveštajem DRI konačno stavljena tačka na polemiku oko visine javnog duga koja se u javnosti vodila u septembru i dokazano je da transparentnost u objavljivanju javnog duga nije postojala.

"Ta praksa je sada promenjena i svi podaci o stanju javnih finansija su dostupni svima", navodi se u saopstenju Ministarstva finasija i privrede Srbije na čijem čelu je Mlađan Dinkić.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image