• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS odobrila ustupanje problematičnih kredita

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odobrio je bankama da ustupaju problematične kredite pravnih lica, saopštila je danas NBS.

Izmenama Odluke o upravljanju rizicima banke i Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke, stvoreni su preduslovi za sistemski pristup rešavanju problematicnih kredita u bankarskom sektoru Srbije, istakla je centralna banka.

Kako je objašnjeno, visok nivo problematičnih kredita u najvećoj meri je posledica kašnjenja u otplati kredita preduzeća, a ustupanje tih pozajmica obavljaće se u skladu sa medunarodnom praksom i standardima, uz očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

"Na taj način oslobodiće se značajna sredstva koja su banke izdvajale za rezerve po osnovu ovih plasmana i omogućićiti rast kreditne aktivnosti kroz finansiranje dobrih projekata i klijenata, što će pozitivno uticati na realni sektor", ocenila je NBS koja će kontrolisati kako se sprovodi ustupanje problematičnih kredita.

Kako je navedeno, izmene propisa su i podsticaj bankama da ulože dodatne napore da kroz postojeće pravne mehanizme - Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih drustava i Zakon o stečaju restrukturiraju potraživanja od privrednih društava koja imaju izglede za oporavak.

Izmenama propisa bankama je omogućeno i da prilikom klasifikacije potraživanja od građana same utvrde način procene njihove kreditne sposobnosti, uključujući i stepen kreditne zaduženosti do kojeg se klijenti mogu nesmetano zaduživati.

"Banke će moći da fleksibilnije odmeravaju kreditni rizik, uvažavajući različitost klijenata u pogledu imovinskog stanja, visine redovnih prihoda, visine i strukture redovnih finansijskih obaveza, urednosti u izmirivanju tih obaveza, kao i drugih faktora koji odreduju njihovu kreditnu sposobnost", navela je NBS koja je do sada utvrđivala gornju granicu kreditine zaduženosti građana.

Izmene odluka NBS stupaju na 31. decembra 2012. godine.

(Beta, foto: MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image