• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše izvozimo automobile - za 115 miliona

Izvozni adut srpske ekonomije su Fijatovi automobili i kukuruz, a pored energenata najviše trošimo para na uvoz lekova i mobilnih telefona, pokazuje novembarska statistika.

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u novembru zauzimali su dizel automobili, snage do 1.500 kubika, sa 68 miliona dolara, dok su delovi i pribor za motorna vozila sa vrednošću od 83 miliona prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na drugom mestu izvozne liste su automobili sa paljenjem svećicom, preko 1.000, ali ispod 1.500 kubika, sa 47 miliona dolara, a na trećem mestu je izvoz kukuruza sa 32 miliona.

Izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove, iznosio je 29 miliona dolara, hula hop čarape smo izvezli za 21 milion, rafinisani šećer za 20 miliona dolara, a sledi izvoz lekova za maloprodaju sa 17 miliona.

Izvoz guma za putničke automobile iznosio je 15 miliona dolara, koliko otpada i na telefone za mrežu stanica, a poslednje mesto zauzimaju ostala laka ulja, čiji je izvoz bio 14 miliona.

Drugi po značaju je uvoz sirove nafte sa vrednošću od 72 miliona dolara, a na trećem mestu uvozne liste je prirodni gas sa 68 miliona, dok smo gasna ulja uvezli za 56 miliona.

Uvoz lekova za maloprodaju iznosio je 42 miliona dolara, sledi uvoz mobilnih telefona sa 28 miliona dolara, a uvoz dizel automobila preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika, iznosio je 19 miliona dolara.

Urea u vodenom rastvoru je uvezena za 18 miliona dolara, na uvoz soje u zrnu potrošeno je 13 miliona, a poslednje mesto zauzimaju određene vrste laptopova, čiji je uvoz bio 10 miliona.

(Tanjug, foto: Beta/AP, grafici: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image