• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće svi praznovati 14. januara

Poslodavci u Srbiji će pojedinačno odlučivati da li će njihove firme raditi 14. januara, prvog dana nove godine po julijanskom kalendaru.

"Ne postoji jedinstven stav poslodavaca povodom preporuke Vlade Srbije da 14. januar bude neradni dan. Vlasnici firmi će u zavisnosti od ugovorenih obaveza i organizacije posla odlučivati da li će njihovi zaposleni tog dana praznovati", rekao je agenciji Beta direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić.

On je naveo da jedan broj poslodavaca negoduje zbog preporuke Vlade o još jednom neradnom danu, jer im to donosi dodatne troškove.

"Postoje firme koje moraju da rade jer imaju ugovorene poslove i ako bi postupili po peporuci Vlade morali bi da plaćaju radnike kao za praznike. Takođe, druge firme ne mogu da gase mašine jer imaju troškove ponovnog pokretanja sistema i zagrevanja postrojenja i ti poslodavci će morati da dodatno plaćaju radnike koji će doći na
posao", istakao je Rajić.

Većina poslodavaca, po njegovim rečima, predlaže da se 14. januar uvrsti u kalendar državnih i verskih praznika i da za sve bude neradni, a da se ukine neki drugi, manje značajan praznik, kako se ne bi gubili radni dani.

"Srbija nema više neradnih dana zbog praznika u odnosu na druge evropske zemlje, ali za našu slabu privredu svaki praznični dan je dodatni gubitak, odnosno trošak", ocenio je Rajić.

U poslednjih 12 godina, kako je podsetio, u Srbiji je tri puta menjan kalendar državnih i verskih praznika.

"Zbog organizacije posla nije dobro da se kalendar praznika često menja, a pogotovo da Vlada nekoliko dana uoči praznika donosi preporuke o neradnom danu", kazao je Rajić.

Vlada Srbije je 31. decembra 2012. godine preporučila državnim organima i poslodavcima da omoguće zaposlenima da 14. januar odsustvuju sa posla pod uslovima i na način kao i za vreme državnih i verskih praznika koji se u Srbiji praznuju kao neradni dani.

(Beta, foto ilustracija: Guliver/Getty Images)





Tagovi

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mm

Hajde onda da radimo 01.01. a da ne radimo 14.01.!?

razredna

Pametna vlada koja menja i crkveni kalendar... Stigao je dopis u skole da se ove godine Sv. Sava slavi 25.1. jer 27. pada u nedelju. Svemoguca vlada!

TRKAC

Braco i sestre bunite se i pitajte zasto radite za Pravoslavnu Novu Godinu!? U cemu je problem... Bitno je da se ludovalo 1 januara... Ima li ova drzava prave gradjane!? Pa ce i oni imati Drzavu SRBIJU! Postujmo sebe...a ne sta nam se servira!

special image