• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lek za nezaposlenost ima samo privatni sektor

Otvaranje novih radnih mesta u zemljama u razvoju se može ubrzati uklanjanjem prepreka razvoju privatnog sektora, kaže istraživanje IFC-a.

Privatni sektor mora da bude prioritet vlasnima svih zemalja koje žele napredak, tvrdi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke u sistemu Ujedinjenih nacija.

U studiji "Analiza doprinosa privatnog sektora stvaranju ovih radnih mesta" navodi četiri prepreke koje treba ukloniti - nepovoljna investiciona klima, neadekvatna infrastruktura, ograničen pristup izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća i nedostatak obuke i veština.

Studija je dopuna izveštaja Svetske banke o globalnom razvoju za 2013. godinu, navodi se u saopštenju Svetske banke i podseća da u svetu ima oko 200 miliona nezaposlenih i da je potrebno 600 miliona novih radnih mesta do 2020. samo radi držanja koraka sa porastom stanovništva.

Autori studije ističu da se radno sposobno stanovništvo povećava za 45 miliona ljudi svake godine i ocenjuju da je rešenje u privatnom sektoru koji sada obezbeđuje 90 odsto radnih mesta.

"Nezaposlenost je kriza globalnih razmera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje," izjavio je izvršni potpredsednik i glavni izvršni direktor IFC Ðin-Jong Kaj.

"Kao najveća međunarodna razvojna institucija koja se bavi razvojem privatnog sektora, smatramo da je otvaranje novih radnih mesta najsigurniji put za izlazak iz siromaštva. Podrška otvaranju novih radnih mesta u zemljama u razvoju je naš najveći prioritet", rekao je on.

U studiji se upozorava da mikro, mala i srednja preduzeća obezbeđuju najveći broj radnih mesta u zemljama u razvoju, ali su manje produktivna i ne pružaju adekvatne mogućnosti za usavršavanje i razvoj zaposlenih.

One su najpodložnije preprekama, upozorava se u studiji.

(Beta)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stana

pa i ako je privatno zasto neprijavi radnike a ne na crno da rade

Jasna

hahaha,hocete da kazete da ne znate da je cena u javnim preduzecima 5000 E za posao. . al smo naivni ..šatro

special image