• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIEPA: Ove godine dve milijarde investicija

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin ove godine očekuje više od dve milijarde evra stranih investicija u Srbiju.

Laganin je agenciji Beta rekao da su ove godine najveća očekivanja od sektora energetike i poljoprivrede, ali i da očekuje da 2013. bude godina informaciono komunikacionih tehnologija.

On je dodao da će od velikog značaja biti i ulaganje kompanije "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poljoprivredu, a da je najveći projekat u oblasti energetike izgradnja Južnog toka.

Kako je rekao, dosadašnji rezultati u sektoru informaciono komunikacionih tehnologija su ohrabrujući i do sada su u Srbiju došle kvalitetne kompanije, kao sto je kompanija En si ar (NCR) i Sajtel, a ima najava reinvestiranja i proširenja poslovanja.

"Ovo je godina u kojoj će biti investitora i u lakoj industriji", rekao je on dodao da Geoks počinje izgradnju objekta u Vranju, dok će u Subotici gradnju fabrike početi Svarovski.

Kako je dodao, očekuju se ulaganja i u automobilsku i konditorsku industriju.

"Investitori su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, što potvrđuje i to što se odlučuju za širenje poslovanja", ocenio je Laganin.

Ipak, kako je rekao, postoje i problemi sa kojima se investori suočavaju, kao što je Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o radu, koji bi morao da ponudi fleksibilnije forme rada.

"Problem je takođe i infrastruktura, jer veliki broj gradova i opština još uvek nema pripremeljene industrijske zone ili infrastrukturno opremeljeno zemljište", dodao je on.

Prema njegovim rečima, primedbe investitora se odnose na trgovinske sudove i na procese koji traju "neprihvatljivo dugo".

Laganin je rekao da nije bilo povlačenja investitora iz zemlje i podsetio da je jedini primer US stil koji se zbog ekonomske krize i pada tražnje suočio sa problemima i povukao iz Železare Smederevo.

"U 2012. godini nije bilo odliva investicija, već reinvestiranja i to je ono što nas ohrabruje, pored novih interesovanja i novih kompanija koje nameravaju da dođu na naše tržište", dodao je on.

(Beta Foto SIEPA)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image