• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zadužujemo se i u rubljama?

Srbija "razmatra mogućnost" puštanja dužničkih hartija u ruskim rubljama na ruskom tržištu u iznosu od 250 miliona dolara, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić, a prenosi B92.

A prema pisanju ruskih medija, Srbija bi mogla tako da postane druga strana zemlja posle Belorusije koja bi trgovala obveznicama u rubljama.

Ovo bi uticalo prvenstveno na poboljšanje imidža ruske valute i pokazalo bi sličnost između dve zemlje, kažu stručnjaci.

"Srbiji je u ovoj godini potrebno 4,5 milijardi evra. Od toga tri milijarde namerava da zaduži na međunarodnom tržištu, a ostalo na unutrašnjem.Na sumu od dve milijarde dolara pustićemo evro obveznice, i još milijardu evra ćemo dobiti direktno od Rusije", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u pripremi za plasman obveznica uključeni će biti ruska VTB banka zajedno sa Dojče bankom i HSBC bankom.

Srbija je ranije emitovala državne obveznice samo u dinarima, dolarima i evrima .

Srbija je odlučila da će emitovati obveznice u ruskim rubljama nekoliko dana nakon što je Rusija odobrila kredit od 800 miliona dolara. Prvu tranšu kredita od milijardu dolara Beograd će od Rusije dobiti u drugom kvartalu ove godine, nada se ministar finansija Mlađan Dinkić.

"Sa (ruskim ministrom finansija Antonom) Siluanovim smo došli do zaključka da naši eksperti treba da dogovore uslove kredita do kraja ovog kvartala. Nadamo se da ćemo prvu tranšu moći da dobijemo već u drugom kvartalu", rekao je Dinkić u intervjuu ruskom internet portalu Gazeta.

Sve u svemu, emitovanja obveznica u rubljama može da ima samo pozitivan uticaj na imidž rublje, saopštilo je rusko ministarstvo finansija.

Za Srbiju to znači da može imati različite izvore finansiranja sa istoka kako po geografiji tako i po valutama, što svakako može uticati i na finansijsku stabilnost, istaklo je ministarstvo.

"Odluka da se emituju obveznice u rubljama je prvenstveno usmerena na promovisanje ruske rublje", kaže analitičar Dmitrij Dudkin.

Međutim, do sada je obveznice u rubljama emitovala samo Belorusija, kaže on i dodaje: Zaduživanje u rubljama podrazumeva zajedničke projekte sa rusijom i veliki obim trgovine.

Što više zajedničkih projekata, veći će biti transport energenata, tako će i rublje biti više na regionalnim tržištima.

"Ukoliko Srbija počne da emituje obveznice u rubljama to može dati važnost rublji", saglasan je ekonomista investicione banke Dojče UFG Jaroslav Lisovolik.

Moskva i Beograd imaju blisku saradnju u pogledu trgovinsko ekonomskog partnerstva, kaže on.

U izvesnoj meri Rusija pokušava da se takmiči sa EU za ovo tržište.

Očigledno, ako su izdate obveznice u rubljama pretpostavlja se da investiciona baza biti koncentrisana u Rusiji.

Ukoliko uslovi emisije obveznica budu veoma interesantni, a kamatna stopa povoljna, to može privući interesovanje ruskih investitora, zaključuju ruski ekonomisti, prenosi B92.

(MONDO Foto Ilustracija Guliver Getty)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Meki

Evo jos jedna prilika da se napune privatni dzepovi na racun drzave. Kolko dobismo tih kredita a propadamo sve vise i vise. To je siguran znak lopovisanja.

special image