• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne produžavati rok kredita, otpisati kamate

Produženje roka otplate ili grejs period za vraćanje stambenih kredita u francima neprihvatljivo je rešenje za građane, kažu iz udruženja Efektiva.

"Produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takođe samo neznatno smanjuje mesečnu ratu", navodi se u saopštenju Udruženje bankarskih klijenata Efektiva povodom spekulacija u javnosti mogućih rešenja ovog problema.

Kako se navodi, oba predloga služe za uvećavanje ukupne kamate koja se do kraja otplate kredita plati banci i odgovaraju samo bankama.

Udruženje je zatražilo od NBS da se problem ovih kredita reši tako što će se glavnica kredita umanjiti na realnu vrednost duga, uzimajući u obzir ono što je do sada otplaćeno, kako bi se poništio paradoks nastao u ovim kreditima, gde korisnik i nakon nekoliko godina otplate duguje više nego pto je pozajmio.

"Tražimo da banke vrate novac koji su naplatile kroz jednostrano povećanje kamata i marži, kako bi građani bili oslobođeni obaveze pokretanja sudskih sporova za nešto sto je evidentno kršenje zakona ove zemlje i što će dovesti do zagušenja u ionako sporom pravosuđu Srbije", dodaje se u saopštenju.

Narodna banka Srbije sa predstavnicima banaka traži rešenje koje će pomoći građanima koji su uzimali stambene kredite u francima.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image