• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nameštanje libora brokera koštalo 40 miliona

Jedan od najbolje plaćenih brokera Dojčebanke, Kristijan Bitar, ostao je bez bonusa kada je otpušten zbog pokušaja manipulisanja kamatnom stopom.

Portparol Dojčebanke Mihael Golden izjavio je da je banka, nakon što je otkrila "da se određeni broj zaposlenih poneo neodgovarajuće, sankcionisala ili otpustila takve radnike i povukla sve njihove kompenzacije", prenosi agencija Blumberg.

Regulatori ispituju tvrdnje da su brokeri iz najmanje 16 kompanija manipulisali stopama libora, kamata Londonske berze na valute (evre i dolare), koje utiču i na druge međubankarske stope, da bi profitirali na opkladama o kretanju kamata na terminske ugovore.

Bitar, radnik Dojčebanke od 2001, bio je broker specijalizovan za kratkoročne terminske ugovore i dobijao je procenat profita od svakog dogovorenog posla.

Jedna od njegovih strategija bila je da se kladi da će troškovi zaduživanja u evrima na tri i šest meseci rasti brže nego oni na mesec dana, navode izvori.

To se isplatilo nakon kolapsa američke banke Liman braders u septembru 2008., kada su banke počele da oklevaju da međusobno pozajmljuju novac na sve periode osim na one najkraće.

Dojčebanka je jedan od kreditora koji tek treba da se nagodi sa regulatorima koji istražuju nameštanje libora.

Barkliz, druga po veličini banka u Britaniji, platila je u junu 2012., zbog istog skandala, kaznu od 458 miliona dolara. Najveća švajcarska banka, UBS, kažnjena je u decembru sa 1,5 milijardi dolara.

(Tanjug, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image