• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci pokupovali srpske rudnike

Nemačka kompanija "Kvarcverke" odnedavno je vlasnik sedam rudnika u Srbiji.

Preuzimanjem bugarske firme "Kaolin", u čijem sastavu je srpski "Jugo-kaolin", Nemci ulaze u pet rudnika "Kopova Ub", kao i u nalazišta kvarcnog peska "Belorečki peščar" kod Bora i "Srbokvarc" nedaleko od Zaječara.

Ovo je za "Novosti", potvrdio Nebojša Ilinčić, direktor "Jugo-kaolina".

"Pored sedam rudnika u Srbiji, "Jugo-Kaolin" koji je zapošljava oko 300 radnika, ima i četiri fabrike" ističe Ilinčić. "Na ovaj način, postaćemo deo jedne od najvećih svetskih firmi za proizvodnju i preradu kvarcnog peska".

Po Ilinčićevim rečima, zahvaljujući rezervama i kvalitetom kvarcnog peska, koje ima, Srbija bi mogla da postane evropski lider u proizvodnji stakla.

" Srbija godišnje uveze stakla u vrednosti od blizu 100 miliona evra", naglašava direktor "Jugo-kaolina". "Međutim, sa rezervama kvarcnog peska koje imamo, koji je vrhunskog kvaliteta, da imamo savremene fabrike, mogli bismo godišnje da izvozimo staklo u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra, a da uvoz minimiziramo! Podsetiću da pored kvarcnog peska u proizvodnji stakla učestvuju i krečnjaci i dolomiti, tako da bi to podstaklo srpsko rudarstvo u širim razmerama".

Kako tvrdi Ilinčić, takvi poslovi bi doneli višestruku korist. Time bi se uposlilo veliki broj ljudi, angažovala železnica, ali bi se razvio i čitav niz pratećih proizvodno-uslužnih delatnosti.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sloba galeb

kad mi necemo ima ko hoce

Ajde sad!

Sta svi kukate! Ima li neko neki konstruktivan predlog? Neka peticija nesto da se pokrene...

Xxx

Zasto kukamo na strance , pa ima i nasih tajkuna koi su kupili rudnike bud zasto a sve sto iz njega izvade prodaju po visokim cenama, ali zato radnici primaju male pare. Sta ova drzava radi da to zaustavi. Pa nista. Iznosi se prirodno bogatstvo koje smo mogli ostaviti svoim naslednicima da rade i stvaraju bogatiju Srbiju ovako sve ode u ruke TAJKUNA.zalosno je sto za to vlast zna i ko je kupio i ko je prodao i koliko su radnici izgubili itd itd. Tuga , raditi u rudniku za 30 hiljada. Proverite uvericete se

special image