• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena struje miruje do marta jer "nema uslova"

Struja u Srbiji neće poskupeti od 1. februara pošto "nisu ispunjeni svi proceduralni uslovi", kazali su danas agenciji Beta u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Elektroprivreda Srbije još nije podnela zahtev za poskupljenje struje nadležnoj Agenciji za energetiku (AERS), kazao direktor za odnose sa javnošću u EPS-u Milan Mirosavljević.

"Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenje, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta", istakao je Mirosavljević.

On je kazao i da nakon podnošenja zahteva za poskupljenje Agencija za energetiku mora da analizira opravdanost zahteva i da saglasnost, za šta je takođe potrebno određeno vreme.

Mirosavljević je podsetio i da još nisu određeni javni i rezervni snabdevač električnom energijom.

U Ministarstvu energetike Srbije agenciji Beta su kazali da je pre poskupeljenja potrebno usvojiti i uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja će socijalno ugroženim građanima omogućiti da besplatno dobiju oređene količine struje i gasa.

"Ministarstvo energetike je završilo svoj deo posla oko pripreme uredbe, ostala nadležna ministarstva su dala saglasnost i Vlada bi trebalo da je usvoji ove nedelje", kazala je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Prema najavama, ta uredba bi trebalo da obezbedi da računi za struju socijalno ugroženih domaćinstava budu umanjeni za iznos od 120 do 250 kilovat-časova mesečno, zavisno od broja članova domaćinstva, dok će oni koji koriste gas, imati niže račune za gas tokom grejne sezone za vrednost od 40 do 75 kubnih metara, takođe u zavisnosti od broja članova porodice.

Pre poskupljenja potrebno je i da Agencija za energetiku napravi novi tarifni sistem za električnu energiju. Njegovo usvajanje očekuje se krajem januara ili početkom februara, dodala je ministarka i istakla da postoji mnogo prednosti tog tarifnog sistema, koji se radi zbog toga da novi tarifni sistem bude realniji i da na pravi način tretira potrošače električne energije.

To znači, da će, kako je istakla, oni koji troše mnogo električne energije, zato što su pre svega energetski neefikasni, plaćati mnogo višu tarifu u odnosu na one koji troše malo, bilo zato što su socijalni slučajevi ili zato što su energetski efikasni i oni će plaćati nižu cenu struje.

Prema ranijim izjavama ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović, struja bi trabalo da poskupi između 10 i 12 odsto, a odnos između niže tarife za struju tokom noći i skuplje dnevne trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih jedan prema četiri na jedan prema tri ili jedan prema dva i po.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko 6,5 evrocenti. Pre toga struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

Prema Zakonu o energetici, saglasnost na promenu cene struje od oktobra 2012. daje Agencija za energetiku umesto Vlade Srbije.

Elektroprivreda Srbije, jedini snabdevač srpskog tržišta strujom, 100 odsto je u vlasništvu Vlade Srbije.

Postepeno otvaranje tržišta struje u Srbiji počelo je od 1. januara 2013. godine, kada se na slobodnom tržištu našlo 27 kompanija priključenih na visokonaponsku mrežu, koje čine oko 10 odsto u ukupnoj potrošnji struje u Srbiji.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavko

Koliko poskupljenja jos moze da se desi jer imamo monopolistu....sve bi to bilo drugacije da imamo konkurenciju i trziste u proizvodnji energije...kad bi samo investirali u obnovljive izvore energije. Pogledajte te potencijale koje imamo, vetar, voda,sta god ti dusa pozeli!

FEYS

Mislim da je ovo vec krajnje neozbiljno od EPS-a. Nikakva poskupljenja po mom misljenju nebi smela da bude. U najvecoj krizi koja nam razara kupovnu moc. Bice kao devedesetih imacemo sve ali nista necemo moci da kupimo

Drakče

U EPSu, Vladi i svi ostali mora da budu svesni da će poskupljenje struje a posebno promena odnosa skupa/jeftina struja sa 1:4 na 2:4 izazvati kontra efekat pošto tek tad još mnogi neće biti u mogućnosti da plaćaju struju i prihod EPSaće bez daljnjeg biti manji. Bolje nek smanje troškove, spreče krađu struje, naplate struju od bogatih a siromašnijima daju potsticaje i veće popuste za redovno plaćanje. Time bi se dobio veći efekat i veći profit EPSa u odnosu na najavljeno poskupljenje, verujte.

special image