• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena ruskog gasa mora 10 odsto nadole

Ulazna cena gasa mora biti jeftinija ali ni Srbija ne može o njoj da pregovara u tekućoj godini, već u decembru za sledeću, kaže ministarka energetike.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ruski gas n aulsaku u zemlju mora da bude 10 odsto jeftiniji, a u Ministarstvu očekuju da bi ona mogla da bude i u rasponu 370 do 380 dolara za 1.000 kubnih metara, a tako je najavio i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Ne bih licitirala s tom cenom. Vode se pregovori, ali ono što ne sme više nikada da se desi jeste da u februaru pričamo o tome. Naredne godine godišnji ugovor za 2014. mora da bude završen u decembru 2013, i to će biti zahtev Ministarstva", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da na cenu gasa pored ulazne cene utiču i troškovi tranzita kroz Mađarsku koji su, prema njenoj oceni, visoki, zatim postojanje posrednika i neracionalnosti koja postoji u Srbijagasu.

"Ministarstvo je sklopilo dugoroči ugovor s Rusijom o isporuci gasa na 10 godina i sada je na Srbijagasu da isposluje godišnje ugovore", rekla je ministarka.

Ona je kazala da se posle današnjeg poskupljenja gasa krajem februara ili početkom marta može očekivati poskupljenje struje.

Mihajlovićeva je ponovila da je već ranije navela da poskupljenja gasa i struje neće biti dok se ne urade socijalne karte i novi tarifni sistem, i istakla da su se sada stekli uslovi za to.

"Socijalne karte u energetici su završene, kao i novi tarifni sistem koji će omogućiti pravednije plaćanje, odnosno da oni koji troše manje plaćaju manje, jer su siromašni ili energetski efikasni, a da oni koji troše mnogo struje, plaćaju veću cenu", rekla je ministarka.

Ona je dodala da visinu cene električne energije ne određuje ni ministar niti EPS, koji mogu da "imaju svoje želje", ali da poslednji sud o ceni daje regulatorna Agencija za energetiku.

Ministarka je danas posetila obnovljenu hidroelektranu u Ovčar Banji kod Čačka, gde je rekla da da je strategija Vlade Srbije da se krene u izgradnju novih i revitalizaciju postojećih energetskih objekata.

Mihajlović je rekla da Srbija mora postati zemlja koja će izvoziti značajne količine električne energije.

"To nije nemoguće i nije nikakav san imajući u vidu potencijale kojima raspolažemo", naglasila je ona, uz napomenu da je impresionirana elektranom u Ovčar Banji koja je revitalizovana i sada radi uz znatno manje troškove nego ranije.

"Nama je cilj da i druge elektrane budu moderne kao ova", kazala je ministarka energetike.

Prema rečima Miodraga Čitakovića direktora privrednog društva Drinsko - Limske hidroelektrane, adaptacijom hidroelektrane u Ovčar Banji njena snaga je uvećana za 25 procenata, a proizvodnja za 10 gigavat sati, što je veoma bitno kad se ima u vidu da je reč o energetskom objektu manje snage.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Nenad Petrović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image