• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS ne podržava "pobunjene" štediše

Narodna banka Srbije tvrdi da ne može biti učesnik u parničnom postupku koji je pokrenulo Udruženje potrošača Efektiva protiv tri banke u Srbiji.

U saopštenju se navodi da NBS, kao regulator banaka, nije zakonom ovlašćena za pokretanje postupaka za zaštitu kolektivnih prava i interesa potrošača.

Narodna banka u vreme odobravanja kredita u švajcarskim francima, kao i svi regulatori u regionu, nije imala odgovarajuće nadležnosti i instrumente da bi u postupku nadzora nad bankama mogla uticati na suštinu obligacionih odnosa između banaka i klijenata, dodaje se u saopštenju.

Zakonom o NBS, centralna banka ima ovlašćenja u domenu nadzora nad bankama koja su konkretizovana Zakonom o bankama i pratećim Odlukama NBS i u kojima je jasno navedena nadležnost NBS kao regulatora banaka.

Zakon o zaštiti potrošača, koji je na snazi od 2011. godine kada su se već mogli videti negativni efekti kretanja švajcarskog franka, ne daje pravo NBS niti da utvrđuje, niti da pokreće postupak zaštite prava i interesa potrošača radi utvrđivanja nepravičnih ugovornih odredbi i nepoštenog poslovanja.

U saopštenju se navodi da je NBS zainteresovana za ishod spora i stav koji će zauzeti sud radi preduzimanja daljih mera iz okvira svojih nadležnosti.


Uruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je danas da je podnelo tužbu protiv tri banke zbog ugovaranja stambenih kredita u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži.

Centralna banka je pozvana da bude na strani tužioca i učestvuje u sporu protiv tri banke i na taj način, kako je navedeno, "donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja, piše "Kurir".

"Smatramo da će uspeh u ovom sporu u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj", ističe se u saopštenju u kojem nisu navedene banke protiv kojih je podneta kolektivna tužba.

Pozitivna presuda bi, po oceni Efektive, unapredila zaštitu svih klijenta banaka, bez obzira da li su koristili stambeni kredit u francima, kao i korisnika lizing usluga.

Narodna banka Srbije je najavila da će uskoro, u dogovoru sa bankama, predložiti rešenje koje će olakšati otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima.

Tužbom Efektive i Srbija se uključula na listu zemlja, poput Hrvatske ili BiH, gde su građani smogli snage da se odupru samovolji i finanijskim zloupotrebama banaka.

Već sama najava tužbe svojevremeno je pokrenula talas javljanja banaka klijentima kako bi banke bar donekle umilostivile oštećene i predupredile tužbe.

(MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

če

NBS će ovo, NBS će ono...... i tako u nedogled, a konkretnih mera nema! To se zove zaštita - banaka!

special image