• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka još bez rešenja za švajcarce

NBS još radi na "pripremi najboljeg rešenja" za otplatu kredita indeksiranih u švajcararskim francima, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

"Nismo spori već temeljni", rekla je Tabakovićeva na konferenicji za novinare komentarišući raniju najavu iz banke da će NBS uskoro objaviti rešenje koje će pomoći građanima koji otplaćuju kredite indeksirane u francima.

"Isuviše je veliki broj problema vezanih za kredite u francima. Radimo na tome da se donese dobro rešenje, kako bi bili zadovoljni svi učesnici na tržištu", istakla je guvernerka.

Ona je dodala da će za Narodnu banku Srbije biti značajna odluka suda u sporu koji je protiv tri banke koje su odobravale kredite u francima pokrenulo udruženje klijenata banaka Efektiva.

Efektiva je pozvala NBS da bude učesnik u tom sporu, na strani tužioca, ali centralna banka, kako je rekla guvernerka, ne može da prihvati taj poziv jer nema ovlašćenje da učestvuje u postupcima za zaštitu kolektivnih prava i interesa potrošača.

NBS, kako je naglasila Tabkovićeva, ne može da se meša u rad sudstva, ali ni sud ne može da se meša u ingerencije centralne banke, koja je kontrolor rada banaka.

Prema njenim rečima, centralna banka je veoma zainteresovana za ishod sudskog spora jer će joj to pomoći u kreiranju novih mera.

Klijenti banaka koji su uzeli kredite u francima imaju teškoće da izmiruju rate jer im se zbog promene kursa švajcarske valute dug nije umanjivao a i banke su svojevoljno podizale kamatne stope.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Ne vidim zašto bi banke u ovom slučaju trebale da budu zadovoljne rešenjem. Napravili su haos ne samo sa valutom, nego i sa samovoljnim podizanjem kamata. Trebaju oni da preuzmu svu odgovornost i posledice takvog poslovanja.

special image