• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović: Država će finansirati EPS

Sastanak UO koji je odložen koči i zahtev za kredit i poskupljenje struje, pa će država ntela ne htela kmorati da uskoči, kaže v.d. direktora EPS.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je da će država morati da finansira to javno preduzeće, ako u aprilu ne bude mogla da isplati dobavljače ili plate zato što Upravni odbor nije zasedao.

"Dok se UO ne sastane i ne donese odluke, EPS ne može da traži ni kredit od banaka, ni poskupljenje struje, a ugrožava se i priprema za liberalizaciju tržišta struje srednjeg napona, koja stupa na snagu 1. januara 2014", rekao je on u intervjuu za najnoviji broj NIN-a.

Napominjući da EPS formalno ne može da bankrotira, Obradović je za taj beogradski nedeljnik rekao da je situacija u EPS-u alarmantna, ali da su mu "vezane i ruke i noge".

Na pitanje da li iza odbijanja predsednika UO da sazove sednicu stoje politička trvenja u vladajućoj koaliciji on je rekao da ne vidi kojoj političkoj opciji odgovaralo da se EPS-u ugrozi poslovanje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a je kazao da je srž finansijskih problema tog preduzeća to što prošla vlada "nije želela da se bavi EPS-om i što joj je bio poslednja rupa na svirali".

"Svi problemi EPS-a potiču iz prošlosti, ali najviše ih je nastalo za vreme protekle vlade, jer se baš u tom periodu beleži rapidan pad likvidnosti", rekao je on.

Obradović je podsetio i da je dobitak EPS-a iz 2011. godine osporen od strane revizora, jer je zasnovan na veštačkom povećanju vrednosti osnovnih sredstava.

"Sada se pravi revizija i nova procena vrednosti EPS-a. Kada je firma gubitaš, a i ove godine planirali smo gubitak od oko 27 milijardi dinara, taj gubitak mora da se pokriva na račun kapitala", rekao je on.

Obradović je dodao da ne želi nikoga da optužujem, ali je rekao da je "možda motiv da se vrednost osnovnih sredstava EPS-a ođednom poveća dva,tri puta bila upravo želja da se iz tog preduzeća crpi što više".

(Beta Foto Fonet Dragan Antonić)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kiza

Čim nanjuše kredit odma stanu u red.Nema veze dal je Nemački ili Ruski. I onako će ga vraćati neko drugi!

special image