• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Južni tok kreće ove godine

Zorana Mihajlović tvrdi da očekuje da će izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju početi u 2013. Poziv investitorima u male hidro elektrane.

Verujem da će u dogovoru sa ruskim partnerima izgradnja tog gasovoda početi u ovoj godini, kao što je i bilo najavljeno, rekla je ministarka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je rok za početak izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju pomeren na 2014. godinu, ona je rekla da prvi put čuje tu informaciju.

Ona je podsetila da je u toku rasprava u Skupštini Srbije o posebnom zakonu o "Južnom toku", koja treba da ubrza realizaciju tog projekta.

Izgradnja Južnog toka u Rusiji počela je krajem prošle godine, a u Srbiji je najavljeno da bi radovi na tom magistralnom gasovodu u koji će u Srbiji biti uloženo oko 1,7 milijardi evra, početi u prvom kvartalu ove godine.

Ministarstvo energetike objavilo je danas javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana (HE) na 317 lokacija u Srbiji, u koje je moguće uložiti od 120 do 200 miliona evra, izjavila je Mihajlović.



Procenjeno je da je na izgradnji tih hidroelektrana u Srbiji moguće otvoriti oko 1.000 novih radnih mesta, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ovo je prvi put da Vlada Srbije na tako javan i transparentan način poziva investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, rekla je ona i dodala da u Srbiji mora da se prekine praksa dogovora sa investitorima u obnovljive izvore energije "u četiri oka".

Javni poziv za izgradnju malih HE će trajati 45 dana, do 5. aprila, posle čega će resorno ministarstvo sa zainteresovanim investitorima i predstavnicima lokalne samouprave sklopiti trojni memorandum o razumevanju za izgradnju tih objekata, rekla je Mihajlović,

Planirano je da te hidroelektrane do 2015. godine, a najkasnije do 2016. počnu da rade i da godišnje proizvedu oko 400 gigavat-časova električne energije, precizirala je Mihajlović.

Ukupan kapacitet tih hidroelektrana, koje će biti izgrađene u 17 opština u Srbiji je oko 110 megavata, navela je ministarka.

Ona je rekla da je ovo samo prvi i da će biti još javnih poziva za izgradnju mini hidrocentrala u Srbiji, jer je od ukupno 950 lokacija na kojima je moguće izgraditi ta energetska postrojenja do sada pušteno u rad samo 19 hidroelektrana.

Svi zainteresovani da ulažu u izgradnju malih hidroelektrana u okviru prvog javnog poziva, imaće rok od šest meseci da se izjasne o tom ulaganju.

Za objekte snage do jednog megavata biće izdavane saglasnosti, a za objekte kapaciteta višeg od jednog megavata energetske dozvole.

U Srbiji inače, prema novoj uredbi o podsticajnim tarifama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, za male hidroelektrane su predviđene podsticajne mere od 7,38 do 13,72 evrocenta po kilovat-času.

Vreme trajanja podsticajnih tarifa je 12 godina, a iznosi tarifa će se jednom godišnje usklađivati sa iznosom inflacije u evrozoni.

(Tanjug Foto Tanjug Sava Radovanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image