• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koridor: Ko je kriv što stoji eksproprijacija

Za prekinutu eksproprijaciju zemljišta za deonicu autoputa na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru međusobno se optužuju grad Leskovac i Putevi Srbije.

Nema eksproprijacije jer nema plana detaljne regulacije za to područje, kaže načelnica Uprave za imovinske i pravne poslove grada Leskovca Ljiljana Mladenović, dok iz Puteva Srbije tvrde da je to javno preduzeće dostavilo gradskim vlastima Leskovaca svu dokumentaciju.

Sve što je predviđeno Zakonom o eksproprijaciji je dostavljeno, kažu u Putevima Ssrbije, a izgradnja Koridora 10 na tom delu ne može da počne "jer Opština još nije donela sva rešenja o eksproprijaciji".

Načelnica Mladenović je rekla da je gradska uprava Leskovca već uradila 308 predloga o eksproprijaciji za deonicu od Grdelice do Caričine doline na Koridoru 10, ali da bez detaljnog plana ne mogu da nastave posao.

"Putevi Srbije su korisnici eksproprijacije i oni treba da daju i predlog eksproprijacije. Mi smo u upravi dobili samo papir glavnog projekta na osnovu koga ne možemo da uradimo rešenja o eksproprijaciji", tvrdi Ljiljana Mladenović.

Ona objašnjava da se bez Plana detaljne regulacije ne zna tačna površina parcela koje se oduzimaju.

Predsednik Skupštine Leskovca Živojin Stefanović, rekao je na konferenciji za novinare, da Leskovac nije protiv gradnje autoputa, ali je protiv da se nešto radi bez validnih dokumenata.

On je najavio da će grad pružiti pravnu pomoć vlasnicima čije se parcele oduzimaju.

"Imaće našu podršku prilikom dogovaranja oko cene da ne budu oštećeni, ali tek kada se zna koje su to parcele. Pre toga nam treba i zato tražimo Plan detaljne regulacije. Vi znate taj potez, pruga, reka, brdo i kada čoveku presečete njivu on ne može da koristi oba dela, zato mora da mu se plati cela parcela", kaže predsednik Skupštine Leskovca.

Na Koridoru 10 kod Grdelice u toku su radovi na izgradnji mostova i nadvožnjaka.

U Putevima Srbije kažu da su predloge za eksproprijaciju zemljišta na deonici Grdelica - Caričina dolina podneli imovinsko - pravnoj službi opštine Leskovac u toku januara i februara 2012.

U narednih godinu dana doneto je svega 55 rešenja od ukupno 300 podnetih predloga, iz čega proizilazi da je tačno da izgradnja Koridora 10 ne može da počne, jer još uvek nisu doneta sva rešenja o eksproprijaciji.

Putevi Srbije navode da su o tome obavestili premijera, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo finansija i prevrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

To preduzeće je uz predloge za eksproprijaciju dostavilo svu potrebnu dokumentaciju koja je predviđena Zakonom o eksproprijaciji: rešenje o javnom interesu, kopije planova i izvod iz listova nepokretnosti i garanciju poslovne banke.

Putevi Srbije navode da su, takođe, dostavili planske akte na osnovu kojih je utvrđen javni interes za eksproprijaciju na toj deonici, a to su Prostorni plan područja infrastrukturnog Koridora od Niša do granice sa Makedonijom i Glavni projekat eksproprijacije za deonicu Grdelica - Caričina dolina.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image