• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMK "14. oktobar" ispao sa spiska namenske

Industrija mašina i komponenti IMK "14. oktobar" iz Kruševca više se ne nalazi u sastavu namenskih preduzeća upozoravaju iz Samostalnog sindikata.

U Sindikatu svoju tvrdnju da se IMK "14. oktobar", koja je nekada učestvovao u proizvodnji komponenti za oklopna vozila, više ne nalazi među namenskim (vojnim) preduzećima potkrepljuju spiskom na veb sajtu Ministarstva odbrane.

"Nama je taj status bitan sa aspekta upošljavanja jer su radnici '14. oktobra' nekada primali platu samo zato što su radili proizvode za namensku industriju", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović, koji je tu informaciju dobio na sednici Komisije odbrambene industrije samostalnih sindikata metalaca.

Velimirović kaže i da se rukovodstvu kruševačke fabrike zamera što do sada nije osmišljen nijedan proizvod koji bi bio ponuđen Ministarstvu odbrane.

On je dodao da "14. oktobar" trenutno radi artiljerijske projektile, ali kao podizvođač za “Slobodu” Čačak i “Krušik” Valjevo.

"Predstavnici Ministarstva odbrane su nedavno obišli šest namenskih preduzeća, među kojima nije '14. oktobar' i nama je to jasan pokazatelj da se mi ne prepoznajemo kao namenski proizvođači", rekao je Velimirović.

Rukovodstvo, s druge strane, tvrdi da je ta firma oduvek bila "strateški važna za odbrambenu industriju Srbije" i da se pitanje statusa mora definisati u Ministarstvu odbrane.

Generalni direktor tog preduzeća Mića Rajić kaže da se na sajtu Ministarstva nalaze firme koje su "oduvek bile namenske", kao što su Zastava oružje iz Kragujevca, Sloboda iz Čačka, i užički Prvi partizan, ali taj spisak je proširen na deset firmi među kojima su preduzeća u restrukturiranju, a od značaja su za namensku industriju.

On je dodao da je u svakodnevnom kontaktu sa Vojnotehničkim Institutom i Jugoimportom - SDPR i da postoji mogućnost da "14. oktobar" bude uključen u poslove za Ujedinjene Arapske Emirate.

"Mi smo nekada proizvodili komponente za oklopna vozila, a možemo da se uključimo i ukoliko se budu radili lanseri, vozila, artiljerijska municija", naveo je direktor i dodao da je "14. oktobru" za obrtna sredstva godišnje potrebno oko 300 miliona dinara.

(Tanjug, foto: Wikipedia/Kos93)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

alka

koja smo mi to država kada se o vojnom programu i proizvodjačima priča u svim mogućim medijima.To samo dokazuje da smo kao država balkanska palanka

special image