• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja po staroj ceni do kraja grejne sezone

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da bi električna energija mogla da poskupi tek krajem ove grejne sezone.

Međutim, cenu i metodologiju ne određuje ministarstvo, nego nezavisna Agencija za energetiku, rekla je Mihajlović za RTS i navela da cilj države nije da proda EPS već da ga osposobi da tržišno funkcioniše.

Mihajlović je objasnila da je zakonom tačno određeno ko su energetski ugroženi građani i da je tačno određeno po broju članova domaćinstva i prihodima, na koliko struje i gasa ko ima pravo.

"Takvih porodica u Srbiji ima 340.000 i to će državu koštati oko 35 do 40 miliona evra, zavisno od cene električne energije, a kako se cena bude povećavala to će biti i više", objasnila je ministarka energetike.

Morali smo to da uradimo, socijalne karte imaju sve države, pa tako treba da imamo i mi, i sada možemo da se bavimo javnim preduzećima, dodala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država je počela da pravi uslove za izlazak Elektroprivrede Srbije iz krize, i otpis kamata na dugove za struje je jedna od mera, kao i reprogram tog duga.

"Računi moraju da se izmire ili ćemo imati isključenja struje", naglasila je ministarka i ukazala da dugovi za struju mogu da se plaćaju i na rate.

Država će staviti tačku na dugovanja građana i privrede, koja iznose oko milijardu evra jer elektroenergetski sistem to ne može više da izdrži, rekla je Mihajlović.

Kako je rekla Mihajlović, oni koji se greju na struju treba da plaćaju i veću cenu i da će tarifne sisteme odrediti Agencija za energetiku koja je po zakonu za to zadužena.

Na pitanje kada bi moglo da se očekuje povećanje cena električne energije, ona je odgovorila da će se to desiti krajem grejne sezone i najavila da će se osnovati i budžetski fond za energetsku efikasnost.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vlada RS/Slobodan Miljević)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kiza

Ako poskupi stuja, red bi bio da padne vlada.Ako košta nas neka košta i njuh.

ogi

sve bolje od boljeg.beda i sirotinja prvo izmiri racune pa za ostalo ako bude a to sto se neplaca struja to su bumbari kojima niko nista ne moze i sad im se jos i oprastaju kamate i dug na rate.o sveti savo pomozi . pa sto bi placali kad cemo mi sad da placamo po novoj ceni a oni nek gomilaju nove dugove sram vas bilo otimate od sirotinje za bumbare

sve je u redu...

haha..sasa, nisi bolestan sve dok ne pocne da ti se svidja neki ministar.

special image