• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd ponovo svetski centar zelene gradnje

U sredu 27. februara u 10 sati u Belexpo centru na Novom Beogradu, biće otvoren Drugi međunarodni Sajam i konferencija zelene gradnje.

Sajam kao jedinstvena manifestacija u regionu, okupiće sam svetski vrh iz oblasti arhitektonskog i inženjerskog održivog projektovanja, prezentujući posetiocima najnovije trendove u građevinskoj industriji i srodnim granama.

"Od 27. februara do 1. marta Beograd će biti svetski centar zelene gradnje, jer je ova manifestacija okupila kako renomirane kompanije iz sveta građevinarstva i srodnih industrijskih oblasti, tako i najbolje svetske predavače - pionire zelene gradnje koji su spremni da svoja iskustva i znanja podele sa domaćim stručnjacima“ - kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije i naglašava da je ova manifestacija podržana od strane Svetskog saveta zelene gradnje.

Manifestaciju će otvoriti Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, a na svečanom otvaranju će govoriti ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, šef za ekonomske poslove prvi sekretar ambasade Italije u Srbiji, Paolo Toski, kao i Marija Golubović.

Sajamski deo manifestacije okupiće preko 50 kompanija iz Srbije, Italije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske, SAD, Australije i Francuske, a na konferencijskom delu će biti organizovano 60 predavanja na kojima će se domaćoj stručnoj javnosti predstaviti najnoviji trendovi u građevinarstvu, kao i rešenja koja se primenjuju u zelenoj gradnji.

Ova značajana međunarodna manifestacija koja traje do 1. marta, jedinstvena u regionu, podržana je od Ministrastva građevinarstava i urbanizma republike Srbije, ali i Delegacije italijansko-srpske privredne komore, Američke privredne komore, Nemačke privredne komore u Srbiji, Slovenačkog poslovnog kluba i Konfindustrije - Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji, kao i Ambasade Italije.

Zelena gradnja, kako je procenjeno, doprinosi 40 odsto smanjenju potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.

Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva energetsku efikasnost i malu potrošnju vode, kao i minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala iz okoline da bi se umanjilo transportno zagađenje i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci, ali i racionalno korišćenje svih ostalih prirodnih resursa.

Savet zelene gradnje Srbije, osnovan u novembru 2010, nezavisna je i neprofitna organizacija koja ima za cilj da podstakne i vodi preobražaj srpske građevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti i praksi zelene gradnje. Trenutno ima 42 kompanije članice.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image