• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Todoriću Merkator, Srbiji duopol

Ako hrvatski biznismen Ivica Todorić kupi slovenački Merkator, u Srbiji bi praktično "vladala" dva trgovinska lanca - Idea-Merkator i Delez (Maksi/Tempo)

Iako je to dalekoi od najboljeg rešenja za potrošače država je, ističe beogradski list "Danas", nemoćna da bilo šta uradi da bi sprečila ovakvu koncentraciju trgovačke moći.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević objasnio je da kompanija zbog toga što objedinjena ne bi imala punih 40 odsto tržišnog udela, ona po aktuelnom zakonu ne bi bila monopolista, što znači da Komisija za zaštitu konkurencije ne može da spriječi spajanje Idee i Merkatora.

Todorić bi, kako navodi list, kupovinom Merkatora upravljao trećinom tržišta u Srbiji.

Prema podacima o tržišnom učešću maloprodajnih lanaca iz 2010. godine, koje je za potrebe Antimonopolske komisije uradio Institut ekonomskih nauka, Merkator ima skoro 16 odsto udela, Idea 13,6 odto, a Familija market, koju je Merkator preuzeo 2011. godine, ima još 0,6 odsto.

Zajedno ovi lanci drže 30,13 odsto srpskog tržišta prodaje hrane i druge maloprodajne robe, što znači da bi Todorić kao njihov vlasnik stao tik uz rame Delezu, koji preko Maksija, Tempa, C marketa i Pekabete drži 35,37 odsto srpskog tržišta.

"Ova dva igrača bi tako zajedno imala oko 67 odsto učešća ili dve trećine srpskog tržišta, a prema deplasiranom zakonu o monopolima ne bi predstavljali monopoliste", rekao je Milićević.

Prema pisanju hrvatskih i slovenačkih medija, Ivica Todorić je najozbiljniji kandidat za preuzimanje Merkatora.

Njegov plan je, po tim navodima, da prvo otkupi 53 odsto slovenačkog konkurenta, a zatim i preostali udio, a zatim bi Agrokor i Merkator objedinio u kompaniju Adria ritejl, koju bi Todorić posle nekoliko godina rada uključio na berzu i prodao deo akcija, zadržavajući većinsko vlasništvo.

(MONDO)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bre

Blago Srbiji, do sad smo bili krava muzara ali sad ce i krv da nam popiju. Veliku odgovornost snosi i narod koji hrli u ideju i merkator-rodu da napuni dzepove hrvatima. A tu su najaci penzioneri kao stariji i najmudriji! Da ne spominjem kakva je usluga po idejama-da Bog sacuva, a kvalitet odnosno ispravnost robe cesta pojava koja se ne kaznjava. Dzaba ja izbegavam te trgovine jer dovoljan broj penzionera, nepismenih i neinformisanih napuni kasu ivici

SrbIN

A što država? Ko kupuje u Idei? Država ili narod. Imate i naših trgovinskih lanaca.

Vladimir

Kad nam naši privrednici ne valjuju, ovi strani su sigurno poštenjačine!

special image