• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više "muže" EPS-a

Resorna ministarka najavila podatke o pet predmeta sa najvećim zloupotrebama u EPS-u i Srbijagasu.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je danas da će početkom marta obelodaniti pet predmeta o zloupotrebama u Elektroprivredi Srbije (EPS), Srbijagasu i još nekim javnim preduzećima iz te oblasti, koji će biti predati tužilaštvu.

"EPS više neće biti 'kravica' iz koje će svako uzimati onoliko koliko hoće, kako hoće i na koji način hoće, niti će EPS više biti politička podrška što strankama, što određenim političarima i interesnim grupama", rekla je Mihajlović na konferenciji o investicijama u energetici.

Te grupe su, ukazala je ona, definitivno vladale energetskim sektorom u proteklih 12 godina, a delom vladaju i danas, pa je zato neophodno da se "neke stvari urede".

"Duboko verujem da će u narednom periodu to ne samo biti smanjeno, nego da ga više neće biti", poručila je Mihajlović.

Ona je ponovila da je stav Vlade Srbije da nema privatizacije EPS, objašnjavajući da se to što je ova Vlada prva koja je javno rekla kakvi su problemi u tom javnom preduzeću "izvrće" tvrdnjama o navodnoj privatizaciji.

Govoreći o investicijama u energetiku, Mihajlović je naglasila da će Vlada sve učiniti da se smanje
administrativne procedure i da joj zato i jeste prioritet borba protiv korupcije, koja je posledica birokratije.

"Srbija je izgubila deset godina u priči o energetici i energetskom razvoju, a da je vrlo malo urađeno", konstatovala je ona i kao primer za to navela i nerad rukovodstava nekih javnih preduzeća, poput Srbijagasa, koje nije iskoristilo jedan kredit sa državnim garancijama.

To se više neće dešavati, poručila je ona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović ocenio je da je liberalizacija tržišta strujom predstavljala "malo neprijatno buđenje" za to javno preduzeće, jer je izgubilo jednog veoma dobrog klijenta i da zato mora da pravi nove planove.

"EPS mora da shvati da joj nijedan potrošač nije bogomdan, da mora da se bori za svakog i ponudi na tržištu ono što drugi ne mogu", poručio je on.

Obradović je dodao da će EPS morati da ozbiljno shvati i ostale signale koji dolaze iz Evropske unije i da poštuje njene propise, pa zato mora da pravi novu strategiju.

On je naveo da je u planovima EPS za narednih pet godina predviđeno da se samo za investicije u održavanje tekuće proizvodnje i ispunjenje zahteva za zaštitu životne sredine uloži četiri milijarde evra.

Kako je istakao, EPS trenutno ima potpisanih memoranduma o investicijama i razvoju vrednih između 11 i 12 milijardi evra, i ispuniće ih, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, "onim redosledom kako dolaze na realizaciju".

(Fonet Foto Fonet Aleksandar Levajković)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Duks

Nemojte nas vise ubeđivati , uradite to poskupljenje pa da idemo dalje navikli smo na to odavno. Majko mila svi ste namazani da nema dalje.

ja

lepa zena al puno prica,o cemu ona prica.Pojedini narod je ni nerazume sta prica,samo ono da je struja poskupela.Neka se i ona makne sa ekrana da je narod neslusa,jel ovi iz sns puno pricaju i reklamiraju se.

kiza

A tih 10 ,11 milijari odakle vam kad nemate ni 300 miliona za tekuće poslovanje.Jel opet treba od nas da prikupljate.Nije vas sramota, proći ćete kao Bugari.

special image