• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zelena" struja diže martovske račune

Po prvi put potrošači će plaćati naknadu za struju iz obnovljivih izvora, pravog poskupljenja nema sigurno do aprila.

Nije realno da se u roku završe procedure potrebne da bi struja u Srbiji poskupi 1. aprila, kazali su danas u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Direktor za distribuciji električne energije u EPS-u Dejan Vasić kazao je na konferenciji za novinare da se ulažu maksimalni napori da se u što kraćem roku završe sve procedure, ali da nije realno da to bude do polovine marta kako bi cena struje bila povećana od aprila.

"Ne bih da licitiram s vremenom kada će sve biti završno, jer ne zavisi sve od EPS-a", kazao je Vasić.

Pomoćnik ministra za energetiku Srbije Dejan Trifunović kazao je da bi Vlada Srbije na sledećoj sednici trebalo da da saglasnost za osnivanje preduzeća EPS snabdevanje, što je jedan od preduslova za poskupljenje struje.

Nakon toga, preduzeće EPS snabdevanje bi trebalo da se registruje u Agenciji za privredne registre, a zatim da mu Vlada Srbije poveri poslove javnog snabdevanja strujom.

Posle tih procedura, EPS snabdevanje može da podnese zahtev za povećanje cene struje za domaćinstava i preduzeća koji se snabdevaju po regulisanim cenama.

Agenciji za energetiku (AERS) potrebno je određeno vreme da razmotri predlog, oceni opravdanost i da saglasnost na poskupljenje struje, koje stupa na snagu najmanje 15 dana nakon davanja saglasnosti jer je potrebno da se obaveste potrošači.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto, tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko šest evrocenti. Pre toga, struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

Potrošači u Srbiji će na računima za struju koje će dobiti u martu, prvi put imati obavezu da plate naknadu, od oko 16 dinara, za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Ta naknada, koja će iznositi 0,044 dinara po kilovat-času, biće iskazana kao posebna stavka na računu za struju, i zavisiće od ukupne potrošnje, rekao je na konferenciji za novinare direktor za distribuciju EPS-a Dejan Vasić.

On je naveo da će za prosečno domaćinstvo, koje troši oko 400 kilovat-časova struje mesečno, ta naknada iznositi oko 16 dinara mesečno.

Vasić je precizirao da je EPS, u skladu sa odlukama vlade, u obavezi da izvrši prikupljanje sredstava za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i naglasio da to ne znači da EPS podiže cenu struje, već će taj novac biti uplaćivan na poseban žiro račun namenjen investitorima, koji ulažu u obnovljive izvore energiju u Srbiji.

Za te investitore, prema Uredbi o podsticajnim sredstvima za obnovljive izvore energije, važe posebne, podsticajne tarife u trajanju od 12 godina, koje plaćaju krajnji potrošači.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović najavio je da će potrošači u Srbiji, prema procenama, od 2020. godine po osnovu te naknade mesecno plaćati oko 400 dinara, s obzirom da su planovi i obaveze Srbije da do tada ima instalisanih 1092 megavata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Trifunović je rekao da očekuje da će tokom ove godine na taj način biti prikupljeno do 10 miliona evra, namenjenih investitorima koju ulazu u "zelenu energiju" po propisanim podsticajnim, "fid-in" tarifama, koje plaćaju krajnji potrošači.

On je najavio da će novac koji od potrošača bude prikupljen po tom osnovu tokom ove godine, biti uplaćivan investitorima koji već proizvode struju iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Višak sredstva, koja preostanu iz ovogodišnje naknade, prebacivaće se za uplate investitorima sledeće godine, jer se očekuje da će doći do povećanja proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, a i iznos te naknade će se menjati na početku svake godine, dodao je Trifunović.

(MONDO/agencije, Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image