• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet:Deficit raste mimo plana

Ako se tako nastavi do kraja godine difucut bi umesto 122 bio 200 milijardi dinara.

Fiskalni savet ocenio je danas da se, nakon što je budžetski deficit u 2012. godini bio u skladu sa očekivanjima, u prva dva meseca ove godine, fiskalni tokovi pogoršavaju.

Preliminarni podaci za ta dva meseca potvrđuju ocene Fiskalnog saveta da će deficit u ovoj godini biti veći od planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Iako je još teško dati pouzdanu procenu koliko bi prekoračenje moglo da iznosi, to telo očekuje da će deficit u 2013. iznositi najmanje oko 4,5 odsto BDP.

Da bi se izbegla kriza javnog duga, deficit mora da se znatno smanji u 2014, a za to još uvek ne postoji spreman plan, upozorio je Fiskalni savet.

U savetu su istakli da je u ovoj godini potrebno da se fiskalni deficit smanji za 1,5 do dva procentna poena BDP-a u odnosu na onaj iz 2013. godine.

"Izračunali smo da za to trenutno nedostaje oko 400 do 450 miliona evra dodatnog prilagođavanja - što je red veličine realnog smanjenja plata i penzija za oko pet odsto ili povećanje PDV-a za dodatna dva procentna poena", naveli su stručnjaci tog tela.

Stručnjaci Fiskalnog saveta su naglasili da je ekonomski i socijalno mnogo bolje da, umesto ponovnog usvajanja nekih od pomenutih mera, u 2013. započnu reforme i promene se određeni zakoni, poput onog o finansiranju lokalne samouprave.

"To bi takođe dovelo do potrebnog smanjenja deficita, ali bi, smatramo, bilo manje bolno i ekonomski racionalnije", istakli su stručnjaci.

U prva dva meseca 2013, prema njihovoj oceni, ostvaren je zabrinjavajuće visok defict republičkog budžeta od oko 35 milijardi dinara.

Razlog visokog deficita u januaru i februaru je pre svega smanjenje javnih prihoda, posebno poreza na dodatu vrednost (PDV), dok su javni rashodi u načelu bili pod kontrolom.

U Savetu očekuju određena poboljšanja u narednim mesecima, ali ona "ipak neće biti dovoljna da potpuno preokrenu sadašnje trendove".

Ovoliko visok deficit u prva da meseca bi, ukoliko se slični trendovi nastave do kraja godine, odgovarao godišnjem deficitu republike od preko 200 milijardi dinara umesto planirane 122 milijarde dinara.

U Fiskalnom savetu ističu da su "posebno zabrinuti" zbog brojnih najavljenih inicijativa i intervencija države, kao što su Železara Smederevo i neka druga preduzeća, regulisanje obaveza ukinutog Fonda za zaštitu životne sredine, budžetska podrška pojedinim granama privrede...

Kako navode u tom telu, " za najveći deo ovih troškova pronađeno je knjigovodstveno rešenje kojim se formalno ne povećava fiskalni deficit, ali se pri svakoj ovakvoj operaciji troše državna sredstva i povećava javni dug, pa je iz tog ugla potpuno svejedno da li ovi rashodi ulaze ili ne ulaze u budžet".

Fiskalni savet je naglasio da bi vlada već u prvoj polovini godine morala da otpočne brojne reforme.

U tom savetu smatraju i da je potrebno usvojiti i pratiti kvartalne ciljeve izvršenja budžeta, kako bi se na vreme preduzele korektivne mere i očekuju da posle načelnog pristanka Ministarstva finansija i privrede, do kraja prvog kvartala postignu konačni dogovor o kvartalnim ciljevima.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neko

@Đura Dinkic nije rekao suficit, nego \"visak u budzetu\", a taj visak je nastao zaduzivanjem. U svakom slucaju ima smisla vratiti dug koji je nepovoljno uzet cak iako se uzima novi kredit koji je povoljniji. Problem je sto je deficit ogroman i sto Srbija i dalje trosi pare koje nema. Na sve to nam se polako nakalemljuje i kamata, tako da ce svake godine biti sve teze i teze smanjiti deficit, osim ako ne dodje do privrednog buma. Treba naravno ici na to da se omoguci privredi da proradi, ali i da se paralelno smanjuje potrosnja.

Đura

Kao sad laže?Dinkić kaže suficit a fiskalni savet deficit?

special image