• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: RioTinto zadovoljan jadaritom

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić obišao je danas istražno polje minerala jadarita u selu Slatina kod Loznice, gde svetski poznata rudarska kompanija Rio Tinto sprovodi geološka istraživanja.

Dinkić je prilikom obilaska istakao da se radi o jedinstenom nalazištu u svetu, jer je jadarit unikatni mineral koji istovremeno sadrži u sebi i rudu litijuma i rudu bora.

"Rio Tinto je veoma zadovoljan dosadašnim nalazima. Procenjuju da ima oko 120 miliona tona rude jadarita, i oni će do kraja ove godine iz Kalifornije dobiti analize koje treba da potvrde opravdanost ulaska u investiciju i od sledeće godine krenuti da rade studiju prethodne izvodljivosti", rekao je Dinkić.

On je izrazio nadu da će istraživanje biti uspešno, jer je i za Loznicu i za celu zemlju veoma značajno da imaju mineral kao što je jadarit koji ne postoji nigde na svetu, a koji se koristi za razne ekološki čiste moderne tehnologije, poput proizvodnje baterija za električne automobile iz litijuma, a široku komercijalnu upotrebu ima i bor.

"Trebaće, ipak, da se sačekaju istraživanja mineralnih bogatstava koja traju dosta dugo, jer su to ogromne investicije ako se uđe u eksploataciju i mere se iznosima većim od milijardu dolara ulaganja, i zbog toga svi oni koji ulaze u to moraju dobro da provere kakve su cene na tržištu", istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, ako bi ova investicija zaživela to bi značilo i izgradnju fabrike za preradu što bi uposlilo mnogo više ljudi.

"Preostaje da čekamo, ovo više nije u našim rukama već u rukama kompanije Rio Tinto koja treba da kaže kada i u kakvu investiciju ulazi", naveo je Dinkić.

Generalni direktor kompanije Rio Tinto u Srbiji, Ričard Stori, istakao je da se radi o veoma značajnom projektu za tu firmu.

"Ovo je nešto potpuno novo s obzirom da je jadarit jedinstven u celom svetu, a sadrži litijum i borit koji su veoma važni za čiste izvore energije. Naravno ovo je dugoročan proces za nas kao kompaniju, i prvo moramo da izanaliziramo sva naša nalazišta".

"Priveli smo kraju prikupljanje uzoraka koji će biti analizirani u Kaliforniji, ali to su sve novi tehnološki procesi, i moramo pre svega u tehnološkom smislu da shvatimo kako ćemo to dalje prerađivati", rekao je Stori.

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, naglasio je da nalazište rude jadarita predstavlja značajan resurs za Loznicu, a i za Srbiju, s obzirom da Loznica ima tradiciju rudarskog grada, jer je nekada u Zajači vršena eksploatacija i prerada antimona.

"Mislim da ukoliko zaista dođe do realizacije ovog projekta to bi svakako značilo jedno pospešenje privrednog razvoja Loznice i čitavog ovog dela zapadne Srbije", rekao je on.

Rio Tinto je jedna od vodećih kompanija u oblasti rudarstva i metalurgije. Najvažniji projekat kompanije u Srbiji je istraživanje ležišta jadarita u dolini reke Jadar. Jadarit je jedinstveni borni mineral koji u sebi sadrži litijum, a pronašao ga je tim geologa kompanije Rio Tinto 2004. godine.

S obzirom da je u pitanju novi mineral, uzorci jadarita se od decembra 2012. kontinuirano šalju u pilot postrojenje za preradu rude u rudniku kompanije Rio Tinto u Kaliforniji, kako bi se utvrdio optimalan proces dobijanja borata i litijuma iz jadarita na ekološki odgovoran, efikasan i ekonomski isplativ način.

(Tanjug Foto Tanjug Rade Prelić)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kajmak Srbiji

Samo da ne bude na kraju da Srbi rudare, kopaju i fizikalisu, a da ruda ide u Kaliforniju na preradu i da tako Ameri oberu kajmak, a nama ostane "obrano mleko sa aflatoksinom".

beli

Sad će Dinkić i ovde da uloži milijardu dolara kao što je uložio 600 miliona u zastavu, a dobit ćemo da delimo.

LOZNICA

Ako je rio tinto toliko dobra firma zasto je pre 3 dana odpusteno 8 radnika te kompanije na projektu jadar?

special image