• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcionari: Stečajna mafija gasi Beko

Udruženje vlasnika akcija Beogradske konfekcije - Beko zatražilo je danas od najviših državnih zvaničnika da spreče prodaju njihove fabrike u Svilajncu.

Javno otvaranje ponuda zakazano je za sutra u prostorijama Beka u Beogradu, saopštilo je to udruženje.

Predsednik Udruženja Zlatko Kunštek osporava zakonitost same prodaje i kaže da je oglas o prodaji objavljen 23. marta, umesto zakonom propisanog roka za prikupljanje ponuda od 30 dana i bez obaveze uplate depozita za učešće u postupku prodaje, "tako da sve ukazuje da je prodaja nameštena".
Kunštek je rekao da je imovina Beka u celoj bivšoj Jugoslaviji vredela oko 50 miliona evra i da je Beko još 2009. godine namirio sva dugovanja na osnovu sudskog rešenja, nakon čega je, kako ističe, trebalo da se stečajni postupak okonča.

Preduzeće Beko je do tada ukupno isplatilo oko 17 miliona evra i, prema zakonu, višak stečajne mase treba da se vrati akcionarima, kazao je Kunštek.

On je dodao da fabrika u Svilajncu ne radi od 2003. godine, od kada je Beko u stečaju, a imovina te fabrike vredi 1,17 miliona evra.

Udruženje vlasnika akcija Beko ističe da se ni u jednom članu zakon ne govori da je sud dužan da svu imovinu stečajnog dužnika proda, niti da samo novčana sredstva mogu biti predmet vraćanja akcionarima.

Udruženje navodi u saopštenju da sud nije ovlašćen da postupak stečaja vodi godinama, na štetu akcionara, i to uz obrazloženje da se postupak stečaja ne može završiti, "jer stečajni upravnik nije mogao da proda imovinu i da u novcu rezerviše sredstva za sporna potraživanja".

Sud je dužan, kako je navedeno, nakon izvršenih rezervacija i uspostavljanja tereta na imovinu stečajnog dužnika, radi obezbeđenje poverilaca, da vrati preostalu neunovčenu imovinu akcionarima.

To udruženje ocenjuje u saopštenju da "stečajna mafija" nije pohapšena i da još otima imovinu Srbije.
Udruženje navodi da se tim povodom obratilo predsedniku Srbije, premijeru, prvom potpredsedniku vlade, ministru pravde, ministru finansija i privrede i nadležnim sudovima.

(Tanjug, Foto: Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miodrag - Požarevac

Krajnje je vreme da se Država pozabavi stečajnom mafijom! Država, kao i poverioci, akcionari, bivši zapošljeni mnogo gube kriminalnim radnjama upravo stečajnih upravnika, sudija... Dok god ima još šta da se drpa od propalih firmi oni svoj posao razvlače!

special image