• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krediti u švajcarcima za banke "nisu problem"

Banke kredite u francima "ne smatraju svojim sistemskim problemom" i time se već neko vreme ni ne bave, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić izjavio je danas da nema novih informacija o rešavanju problema građana zaduženih u švajcarskim francima, i da "To je jedno od pitanja koje će se razmatrati, mi se u poslednje vreme nismo bavili tim problemima, jer još nismo dobili predlog Narodne banke Srbije tim povodom", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Kako je više puta izjavila guverner Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije, u saradnji sa stručnjacima, radi na nalaženju najboljeg rešenja za građane koji imaju problema u otplati kredita u švajcarskim francima ali, iako je od prvih najava proteklo dosta vremena, rešenje nije na pomolu.

Što se tiče generalne zaduženosti građana Srbije po bankarskim uslugama i lizing ugovorima, ona je "po glavi stanovnika" iznosila je na kraju februara 791 evro.

Dugalić je na konferenciji za novinare istakao da je to smanjenje zaduženosti od osam evra u poređenju sa krajem prošle godine i dodao da se od ukupnog duga, 710 evra odnosi na zaduženost po kreditima, 30 evra na tekuće račune, 46 evra na kreditne kartice i pet evra na lizing ugovore.

Prema njegovim rečima, zaduženost građana Srbije već nekoliko godina stagnira na nivou od oko 800 evra i neuporedivo je niža u poređenju i sa zemljama u okruženju.

Dugalić je istakao da su razlozi za to nizak standard građana Srbije, odnosno niska prosečna zarada, kao i restriktivna regulativa Narodne banke Srbije i oprezan pristup banaka koje vode računa o odobravanju novih kredita jer im rastući nivo nenaplativih kredita predstavlja veliko upozorenje.

Kako je naveo, zaduženost građana Hrvatske po glavi stanovnika je više od 4.000 evra, u Sloveniji oko 5.000 evra, prosek EU je 12.000 do 13.000 evra, a ekstreman promer je Kipar gde je zaduženost građana 31.000 evra po stanovniku.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Vic: Vozi se jedan bankar svojom limuzinom i vidi dva čoveka pored puta kako jedu travu. Kaže vozaču da stane i pita ljude šta rade. "Nemamo za hranu pa jedemo travu", odgovore mu. On ih pozove da ih odvede svojoj kući. Kada su mu rekli da imaju i porodice, pozove i porodice. Svi se smeste udobno u limuzinu i krenu kod bankara. Jedan čovek mu se zahvali za dobročinstvo, a bankar odgovori: "Nema problema, svideće vam se moja kuća - tamo je trava visoka bar 20cm".

special image