• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinari štrajkom upozoravaju Vladu

Oko 25.000 građevinskih radnika započelo je jednosatni štrajk upozorenja u firmama širom Srbije, a 150 njihovih predstavnika je u protestnoj šetnji u Beogradu.

Protest se odražva pod popriličnim obezbeđenjem plicije a građevinari su demonstativno prošetali od Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve, među kojima je najvažniji da se hitno održi sednica Vlade u čijem bi radu učestvovali predstavnici sindikata i građevinara.

"Vlaada hitno mora da donese kratkoročne mere za sprečavanje daljeg propadanja građevinske industrije", kazao je predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Duško Vuković.

Štrajk upozorenja je organizovan pod nazivom "Za spas građevinarstva Srbije i dostojanstven život građevinskih radnika".

Vuković je ponovio da je taj sindikat odustao od zahteva za smenu ministra građevine Velimira Ilića, jer je sa njima održao već nekoliko sastanaka, ali da nisu odustali od zahteva za smenom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića.

Ministar Ilić je rekao ranije Tanjugu da će na današnoj sednici Vlade zatražiti da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava, kao i da je neophodno uključiti Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo pravde, kako bi se rešili nagomilani problemi građevinara.

"Zahtevi građevinara Srbije su potpuno opravdani i tačno je da je ta grana privrede u krizi već godinama", istakao je Ilić.

On je rekao da država puno duguje građevinarima i putarima, napominjući da samo Ministarstvo građevine trenutno ne duguje ni jedan dinar.

Ilić je istakao da država mora da reši taj problem, ali i druge probleme u vezi sa stečajem mnogih firmi i loše sprovedenim privatizacijama.

Građevinari traže da se hitno izradi strategija razvoja građevinarstva i dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje.

Ukoliko u roku od 30 dana od štrajka upozorenja država ne počne da realizuje zahteve i mere za pomoć građevinarstvu, sindikat je najavio da će organizovati generalni štrajk.

Vuković je ranije na konferenciji za novinare upozorio da je građevinarstvo u 2012. imalo pad od 25,7 odsto i da je proizvodnja cementa pala za 15 odsto, kao i da se taj trend nastavlja i u ovoj godini.

On je rekao da je zaposlenost pala na kritičnih 72.000 formalno zaposlenih radnika u građevinarstvu, kao i da se povećavao broj zaposlenih u "sivoj zoni" na više od 40 odsto, odnosno da je oko 30.000 radnika angažovano na "na crno".

Građevinari, prema njegovim rečima, imaju zaradu za 10.000 dinara nižu od prosečne u Srbiji, po čemu je građevinarstvo na 15. mestu od 19 rangiranih delatnosti.

On je kazao da je država trenutno dužna građevinarima između 600 miliona i milijardu evra, i da su građevinske firme morale da se zadužuje po veoma visokim kamatama, zbog čega je sada veliki broj njih pred stečajem.

Sindikat, takođe, traži iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća. Pored toga, srpski građevinci traže da se, u slučajevima kada strane kompanije dobiju poslove koje finansiraju inostrani kreditori najmanje, 49 odsto ugovorenih radova poveri domaćim firmama, traže pomoć prilikom nastupa u inostranstvu, naplatu PDV-a tek po naplaćenim realizacijama, a ne kao sada unapred, kao i redovnu isplatu zarada...

(Tanjug, foto: Beta/Miloš Miškov)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image