• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država ne pita Srbijagas,već ga restrukturiše

Srbijagas ide u restrukturisanje i to ne može da ugrozi projekat Južni tok u Srbiji, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Kategorično ću reći - ne, restrukturiranje može samo da doprinese da Južni tok i sve ono što zavisi i od Srbijagasa, a pre svega (budućeg) Transgasa, bude efikasnije i bolje", odgovorila je ministarka na pitanje novinara da li će restrukturiranje tog preduzeća biti ugrožena izgradnja gasovoda.

"Da li mislite da može bolje da funkcioniše preduzeće vezano u tako jednom velikom infrastrukturnom projektu koje ima gubitke, ili preduzeće koje će da ostvaruje profit. Da li može uopšte da se takvim projektom bavi preduzeće koje prosto vrtoglavo ide dole, ili preduzeće koje će da bude stabilno i omogući stabilnost u razgovoru sa svim partnerima koji nas čekaju nakon ovog restrukturiranja", naglasila je Mihajlović.



Na pitanje kako će Srbija finansirati gradnju Južnog toka kroz Srbiju, ona je kazala da se razmatraju ideje iz Rusije oko finansiranja tog projekta, koje će biti u najboljem interesu Srbije i njenih građana.

"Nije to pitanje samo Srbijagasa i ranije je to preduzeće imalo finansijskih teškoća pa smo nalazili način. Mislim da nije način da na uštrb građana bilo šta finansiramo, tako da ćemo, kao što smo našli novac za eksproprijaciju i neke stvari već opredelili u budžetu za 2013. godinu, sada naći način da se zaštiti gasna stabilnost i bezbednost države, a da sa druge strane imamo Južni tok", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je Srbiji potreban gasovod Južni tok, kao i gasovog Niš - Dimitrovagrad.

Na pitanje novinara zašto postoji firma RST, koja je neka vrsta posrednika u isporuci gasa i koja koristi sve kapacitete Srbijagasa i sa tri zaposlena ostvaruje dobit od oko 50 miliona evra, ministarka je navela da je Ministarstvo energetike uputilo vladi još jedan zahtev po tom pitanju.

Mihajlović je rekla da Ministarstvo traži dodatnu odluku da se tim poslovima bavi i Srbijagas, "jer je to bolje nego da to rade posrednici".

"Očekujem pozitivna mišljenja, jedan deo već imamo, i očekujem da će to uskoro biti na Vladi", dodala je.

Što se tiče antikorupcijskog tima Ministarstva energetike, koje je bilo sprečeno da uđe Srbijagas, Mihajlovićeva je rekla da će antikorupcijski tim obaviti svoj posao u "Srbijagasu" kao i u svim drugim preduzećima.

Podovom restrukturisanja Srbijagasa oglasio se dans i njegov generalni direktor i visoki funkcioner SPS-a Dušan Bajatović.

Bajatović je izjavio da je plan za restrukturiranje i reorganizaciju tog preduzeća rađen bez Srbijagasa, kao ida je tačno da nije dozvolio da antikorupcijski tim Ministarstva energetike uže u kompaniju.

Bajatović je novinarima rekao da će o planu za restrukturiranje i reorganizaciju Srbijagasa, o kome će, kako je rekao, u trenutku dok daje izjavu ne zna šta sadrži i šta je o njemu rečeno, govoriti na konferenciji za novinare u četvrtak.

Uz napomenu da radi po zakonu, Bajatović je kazao da nema pravnog osnova za postojanje antikorupcijskog tima Ministarstva energetike.

"Zamislite da svaki ministar formira svoj privatni antikorupcijski tim. Odkud ja znam šta su posledice rada tog tima... Postoje MUP, BIA, poreska inspekcija, poreska policija, svi oni dolaze i rade svoj posao. Ne vidim razlog za postojanje specijalnih antikorupcijskih timova, gde se postavlja pitanje pod čijom su oni kontrolom", rekao je Bajatović.

On je dodao da, što se tiče dokumentacije i njene dostupnosti, Ministarstvo energetike ima pravo i može da traži dokumenta iz Srbijagasa, a da je ono dužno da mu ih da, pa i ako je reč o dokumentima koji su označeni kao poslovna tajna.

Bajatović je naveo da se Srbijagas, povodom antikorupcijskog tima, obratio Vladi Srbije i da su napisali odgovarajuće pismo sa upozorenjem da se to dešava.

Upitan da li je u kontaktu s Ministarstvom energetike, Bajatović je odgovorio da sa njima komunicira na dnevnom nivou.

Inače, protiv Dušana Bajatovića Državna revizorska institucija podnela je nove prijave za privredne i budžetske prestupe.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vlada/Slobodan Miljević)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

respect

Ne treba podcenjivati Dušana silnog Bajatovića.Malo se veliki partner zaneo pa misli da može kako hoće i šta hoće i kad hoće.Ti antikorupcijski timovi i silne radne grupe nemaju nadležnosti kao policija,bia,poreska policija i terenska kontrola,a sigurno koštaju.Srbijagas ima preča posla od udovoljavanja kojekude "timovima".Sve prepošteni timovi i oni koji ih formiraju i oni koji ih šalju,Srbijo među šljivama.

Mislim..

Zorana je najsladji slatkis..

Boki

Zorana je extra riba.

special image