• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Valjda će uskoro doći vreme za plate

Vlada Srbije prethodnih godina bavila se visokom politikom i nacionalnim pitanjima i nadam se da će brzo doći vreme kada će moći sve svoje snage da usmeri na ekonomski razvoj i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih, kaže Ivica Dačić.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je jutros da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih i izrazio nadu da će brzo doći vreme kada će sve raspoložive snage moći da usmeri na ekonomski razvoj.

Dačić je, tokom obeležavanja međunarodnog praznika rada u Nastavnom centru MUP-a u Makišu, istakao da Vlada i MUP nisu druga strana u socijalnom dijalogu sa članovima sindikalnih organizacija.

"Obeležavanje Prvog maja je simbolična akcija kojom pokušavamo da stalno iniciramo i držimo otvoreni socijalni dijalog između Vlade, MUP-a i članova sindikalnih organizacija. Mi nismo druga strana u dijalogu, imajući u vidu opredeljenje Vlade da posveti značajnu pažnju materijalnom položaju zaposlenih, što je bio prioritet i u prethodnom periodu", kazao je Dačić.

On je ukazao na to da se Vlada Srbije prethodnih godina bavila visokom politikom i nacionalnim pitanjima i izrazio nadu da će brzo doći vreme kada će moći sve svoje snage da usmeri na ekonomski razvoj i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih.

"Materijalna situacija zaposlenih nije dobra i sigurno da policija zaslužuje veće plate, uostalom kao i ogroman broj ljudi koji rade u Srbiji", rekao je on.

Dačić je nakon toga, gostujući na TV Pink, izjavio da će od 9. do 17. maja boraviti u SAD i da očekuje da će ta poseta doneti ekonomsku korist za Srbiju.

On je naveo da je posetu organizovao Stejt department i da će tokom nje obići najjaače i najveće IT kompanije, među kojima su Majkrosoft, IBM, Epl, Amazon.

"To je meni obećala Hilari Klinton (bivši državni sekretar SAD) kada je prošli put bila u Beogradu", kazao je Dačić.

On je istakao da nije reč o političkoj poseti, već je tema ekonomija, dodajući da je to prva poseta posle nekoliko decenija koja bi mogla da donese određene ekonomske koristi za našu zemlju i zainteresuje investitore.

Dačić je i nakon polaganja venca na spomenik osnivaču radničkog pokreta u Srbiji Dimitriju Tucovicu rekao da se Srbija nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji jer je proteklih decenija bila opterećena borbom za nacionalne i državne interse i da je zadatak vlade da otvara nova radna mesta i pomogne da se građanima zemlje otvore nove perspektive.

Dačić je rekao da je zbog teške situacije u zemlji danas veoma teško zasnivati realan socijalno-demokratski program koji će pritom biti i ostvariv.

"U Srbiji je mali broj zaposlenih čiji je odnos sa penzionerima 1:1 a takođe postoji veliki broj nezaposlenih. Naše zalaganje pre svega mora biti otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih čega neće biti bez investicija, bez otvaranja Srbije prema svetu, niti bez nove slike i imidža Srbije koji bi trebalo da privuku strane investitore", naveo je Dačić.

On je dodao da će vlada preduzeti mere kako bi se pomoglo da Srbija izađe iz sadašnje teške situacije i da se građanima Srbije otvori nova perspektiva.

"Bitno je uspostaviti zakonske okvire na način primeren modernim zapadnoevropskim socijaldemokratijama a to je da se veća pažnja posveti pravima radnika, penzionera i onih kojima je neophodna socijalna pravednost", poručio je Dačić.

Predsednik Gradske organizacije SPS Beograda Aleksandar Antić istakao je da je prioritet Vlade Srbije, Grada Beograda i lokalnih samouprava 200.000 nezaposlenih u Beogradu i nešto manje od milion u Srbiji.

"Vlada Srbije, Grad Beograd i lokalne samouprave moraju zajedno da učine maksimalni napor da se stvore uslovi za ubrzani razvoj i otvaranje novih radnih mesta. To je danas najvažznije, i najveći patriotizam", rekao je Antić.

On je dodao da je uveren da vlada svojim radom pokazuje da kao društvo i država "imamo plan za sve ovo o čemu pričam".

Antić je istakao da Srbija treba da ide u pravcu otvaranja prema svetu u smislu novih investicija i stvaranja uslova da postane atraktivno mesto za ulaganje kapitala.

"Mi u gradu moramo da prevaziđemo konzervativne mere korišćenja zemljišta i da ga stavimo u funkciju onoga što država radi na privlačenju investitora, odnosno da ga stavimo u funkciju stvaranja novih privrednih zona, jer jedino tako možemo da zaposlimo ljude", zaključio je Antić.

(Tanjug, foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Andria

Pa dok ste vi pregovarali valjda je ministar finansija nešto radio. Ah da, naš ministar je Dinkić ... Za sve nas je bolje da on ništa ne radi, manju štetu nanosi dok ćuti.

Vicko ML

Odavno nisam cuo ovako dobar vic? Pametnije bi ti bilo da ne pominjes tu oblast jer je narod naelektrisan maximalno po tom pitanju.

srbin

Pa Daca je nas poznati Biznismen on ne da ce nasu privredu dignuti iz mrtvih on ce je zabetonirati,sta li ce mu jos pasti na pamet.Mnogi se pitaju gde li je ovaj bio do sada,sa ovakvim kapacitetom.

special image