• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke Srbije i Crne Gore da izbace posrednika

Predstavnici Vlade Crne Gore i Privredne komore Srbije izrazili su očekivanje da će ovlašćene banke dve zemlje, nosioci platnog prometa, pristupiti neto kliringu.

Sadašnji model plaćanja je takav da se ide preko banke posrednika u Nemačkoj, a za (direktni) neto kliring "stvorene sve neophodne pretpostavke", rekli su crnogorski ministar finansija Radoje Žugić i predstavnici Privredne komore Srbije na današnjem sastanku u Podgorici.

"Uspostavljanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore, na principu neto kliringa, doprinijelo bi poboljšanju efikasnosti sistema plaćanja i smanjenju troškova za obavljanje platnih transakcija za subjekte u obe zemlje", saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva finansija.

Na sastanku je zaključeno da postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije, posebno u sektorima turizma, trgovine i saobraćaja.

U saopštenju se navodi da su sagovornici veoma pozitivno ocenili dosadašnje odnose dve zemalja, te da su u cilju daljeg unapređenja ekonomskih odnosa dogovorili intenzivnu komunikaciju.

Kliring je razmena i obrada međubankarskih naloga za plaćanje radi obračuna neto iznosa koje svaka banka duguje, ili koje se svakoj banci duguju radi poravnanja naloga za plaćanje uključenih u krug kliringa.

(Srna, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image