• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izlaz iz krize još je daleko

Iako Srbija pokazuje prve elemente privrednog oporavka rano je govoriti o izlasku iz recesije, a da bi se zaista osetio boljitak i rast standarda, potreban je rast od pet do sedam odsto nekoliko godina uzastopno, ocenjeno je danas na okruglom stolu u Pres centru Tanjuga.

Učesnici debate veoma različito gledaju na trenutno stanje u srpskoj privredi i njihove ocene se kreću od optimističkih do krajnje pesimističkih da smo još u dubokoj recesiji, pa čak i ekonomskoj depresiji koja traje više od dve decenije.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da Srbija pokazuje prve elemente izlaska iz krize pa tako posle pada u 2012. godini, u prvom kvaratalu tekuće godine beležimo rast industrijske proizvodnje od preko pet odsto i rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) za skoro dva odsto.

"To su dobri pokazatelji, jer ukazuju da su naša predviđanja rasta bruto-nacionalnog dohotka u ovoj godini od dva odsto - tačna", kazao je Ljubić.

On je, međutim, ukazao da prvi znaci oporavka privrede za građane još ne znače ništa, jer su ne samo Srbija već i čitava EU u velikoj krizi.

Reforme će biti nastavljene u budućnosti, a nadamo se skorom okončanju krize i u EU, jer tržište Srbije umnogome zavisi od EU, obzirom na to da skoro 65 odsto proizvoda plasiramo upravo na to trzište, zaključio je Ljubić.

Mere koje vlada i resorno ministarstvo preduzimaju u okviru fiskalne strategije počele su da daju konkretne rezultate, naveo je on, naglasivši da su prioriteti automobilska industrija, agrar, IT sektor, tekstilna i namenska industrija, kao i što hitnije rešenje statusa preduzeća u restrukturiranju.

Član UO Naleda i generalni direktor koncerna Bambi Banat, Miroslav Miletić, rekao je da "ako se po jutru dan poznaje", možemo i treba da budemo optimisti da će 2013. biti godina oporavka i izlazak iz recesije.
Iako nam je četiri do šest puta manja kupovna moć nego u zemljama EU , a cene potrošnih dobara veće, i u takvoj situaciji pokazujemo znake oporavka, naglasio je on.

Miletić je ukazao da je neophodno nastaviti reformske procese i rasterećenja u realnom sektoru.
Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kazao je da je trenutno stanje u privredi Srbije dosta šarenoliko i da, dok neke privredne grane pokazuju blagi oporavak, u drugim sektorima situacije je teška, pa su potrebne hitne mere da bi se to promenilo.

"Privreda nam je nekonkurentna, jer su joj opterećenja značajno veća u odnosu na zemlje okruženja i EU", rekao je Rajić, navodeći kao primer da su cene komunalnih usluga za preduzeća za 100 do 400 odsto veća nego za građane.

On je ukazao i na problem nereformisanog javnog sektora koji guši privredu a koji zapošljava 30,6 odsto ukupne radne snage, dok je taj prosek u EU između 10 i 12 odsto.

U EU na 1.000 građana dođe jedan službenik, a kod nas je taj broj sedam puta veći, naveo je Rajić.

"U Srbiji razvoj mora da se zasniva na zdravim resursima koji do sada nisu iskorišćeni, a mnogo ih je", poručio je on.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević ocenio je da nismo izašli iz recesije, jer je za to potreban rast industrijske proizvodnje u dva kvartala zaredom.

On je oštro kritikovao sve dosadašnje mere usmerene na privredni oporavak, istakavsi da nisu i neće dati nikakve rezultate i podsetio da je zatražena vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o teškoj situaciji u srpskoj privredi.

Kao neophodne mere Knežević je naveo vraćanje svih budžetskih sredstva pod kontrolu budžeta, popisivanje sve državne imovine, preduzeća i preduzetničkih radnji radi stručne analize.

"Treba rasteretiti rad, a opteretiti posedovanje i trgovanje", rekao je on i ukazao da treba da se ugledamo na privredni model Turske.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković tvrdi da je Srbija u ekonomskoj depresiji još od 1989. godine, I da 21 godinu imamo privrednu stagnaciju.

"Potpuno je besmisleno reći da smo ušli ili izašli iz recesije ako smo u veoma dubokoj depesiji, a iz te depresije, ako proizvodnja raste dva odsto svake godine izaći ćemo 2059. godine, ako tri odsto 2044, a deset odsto - 2023. godine", kazao je Zdravković.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image