• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS: Investitora nigde a opštinama se otima

Vanredna sednica o stanju u ekonomiiji, koju je zatražila DS održaće se do kraja meseca. Preduzetnici su za pripremljenu raspravu, a u LDP kažu da se neće čuti ništa konkretno.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je danas da je ta stranka tražila posebnu sednicu kako bi se raspravljalo o “dramatičnoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji u zemlji” i istakao da će se DS ponašati kao konstruktiovna opozicija i izneti predloge za rešenje tih problema.

Đelić je novinarima u parlamentu rekao da svakoga dana 500 ljudi ostaje bez posla, kao i da "nijednog jedinog novog investitora u poslednjih 12 meseci nema", a da vlast namerava da fiskalnim promenama "otme 200 miliona evra lokalnoj samoupravi".

"Zbog toga očekujemo da ovo bude ne samo momenat kritike već i predloga", rekao je Đelić koji je dodao da je DS usvojila plan za izlazak zemlje iz krize, da će tokom sednice pokazati da je konstruktivna opozicija i da očekuje da će posle nje vlada usvoji seriju predloga koje budu izneli.

"Oni koji su krojili ekonomsku politiku u prethodnoj su i u ovoj vladi i kao što nažalost nisu imali mnogo uspeha u prethodnoj imaju još manje u ovoj", rekao je Đelić, misleći na bivšeg ministra ekonomije a sadašnjeg finansija i privrede Mlađana Dinkića.

Od takve sednice u Liberalno demokratskoj partiji ne očekuju mnogo. Poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je da očekuje mnogo populizma i demagogije - od strane vladajućih partija, ali i od predstavnika DS.

"Svaka rasprava između SNS i DS o ekonomskoj i socijalnoj situaciji liči na ono što se u narodu kaže 'smejala se kuka krivom drvetu'. To su političke opcije koje imaju potpuno anahrone poglede i na ekonomiju i socijalnu politiku", rekao je Đurić novinarima u parlamentu.

Đurić pretpostavlja da će na toj sednici raspravljati ko je manje a ko više zadužio zemlju, "bez bilo kakve obaveze da javnosti saopšte šta je ekonomska budućnost Srbije".

On je rekao da će LDP nastupati sa predlozima konkretnih mera koje treba da ubrzaju privatizaciju, reformišu javna preduzeća…

"Pretpostavljam da će to biti rasprava u kojoj će se naprednjaci hvaliti šeikovim investicijama koje nikako da dođu, a DS nudi model društvenog kombinata PKB kao model za Srbiju u 2013. godini", rekao je Đurić.

Oni kojih se sitaucija direktno tiče, preduzetnici i bisnizsmeni, su svakako za rasprava, ma kakva bila.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da je to udruženje pokrenulo incijativu da se održi takva sednica parlamenta.

Knežević je novinarima u Skupštini Srbije nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za privredu i regionalni razvoj rekao da je namera da se sa tim odborom aktuelizuje najveći problem u kojem se Srbija nalazi - ekonomija, finansije, zapošljavanje i standard.

"Dogovorili smo se da dostavimo naše sugestije i da zajedno sa strukom definišemo stanje u kojem se nalazimo i ponudimo resenja i probamo incirati odrzavnje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o provredi, ekonomiji i zapošljavanju", rekao je Knežević.

On smatra da bi najpre trebalo da se održi javno slušanje, a potom sa uobličenim materijalom da se ide na vanrednu sednicu.

"Ako budemo išli na vanrednu sednicu mi samo želimo da izbegnemo strančarenje", rekao je Knežević.

Predsednica skupštinskog Odbora za privredu i regioanlni razvoj Aleksandra Tomić (SNS) rekla je da su na danšnjem sastanku izneti problemi u ekonomiji i finasijama i najavila da će u saradnji sa Odobrom za budžet i finansije parlamenta biti organziaovano javno slušanje na kome će učestvovati i predstavnici Ministarstva za privredu i finasije.

"Pokušaćemo da sve što je danas izneto na sastanku uobličimo u strateški dokument koji je Srbiji potreban za iznalažeja načina izlaska iz krize", rekla je Tomić.

Sednica će biti održana tokom meseca, odgovorio je na pitanje poslanikaDS Srđana Milivojevića predsednik predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

(MONDO/agencije; ilustracije: Guliver/Getty Images/Thinsktock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image