• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Efektiva: Do presuda obustaviti prinudu

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva zatražilo je da se obustavi postupak prinudne naplate protiv dužnika koji imaju kredit indeksiran u francima.

Kako se navodi u saopštenju, to udruženja koje se bavi zaštitom korisnika bankarskih usluga podnelo je prvu kolektivnu tužbu u istoriji srpskog pravosuđa, radi ukidanja valutne klauzule kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

"U ovom trenutku, banke su pokrenule veliki broj postupaka plenidbe imovine ovih dužnika, koji su u lošu materijalnu i finansijsku situaciju došli upravo zbog štetnosti kredita u francima (duguju više nego što su uzeli), kao i jednostranih poteza banke kroz uvećavanje mesečne kamate, pa samim tim i mesečnih obaveza dužnika", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da u ovom trenutku postoji oko 15 prvostepenih presuda protiv banaka, zbog povećavanja kamata na kreditima u otplati i podseća da je do sada Efektiva podnela oko 150 tužbi po tom osnovu.

"Početkom februara podneli smo tužbu radi ukidanja valutne klauzule u kreditima (u francima), logično se nameće potreba za odlaganjem izvršenja nad imovinom te kategorije dužnika, čime bi se u budućnosti, u slučaju da naše tužbe postanu pravosnažne u korist klijenata, izbegla mogućnost dodatnog opterećivanja sudova novim tužbama bankarskih dužnika", piše u saopštenju.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavila je prošle sedmice da će za tri nedelje centralna banka predložiti poslovnim bankama kako da građanima olakšaju otplatu kredita, ali nije precizirala da li će se predloženo rešenje odnositi na sve kredite ili samo na one koji su indeksirani u švajcaraskim francima.

Zbog promene odnosa švajcarskog franka i evra, građanima koji su uzimali kredite u švajcarskoj valuti dok je to bilo povoljnije, znatno se uvećala mesečna rata, zbog čega je NBS pre nekoliko meseci najavila da će predložiti kako da im se pomogne.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image