• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želimo aranžman sa MMF, ne i zaduživanje

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da će Srbija sklopiti aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ona je ukazala da taj sporazum nije potreban radi povlačenja novih kredita jer devizne rezerve Srbije iznose više od 11 milijardi evra.

"Najveća vrednost tog aranžmana (s MMF) je što on direktno šalje signal stranim investitorima da je Srbija sigurna zemlja za ulaganja", rekla je Jorgovanka Tabaković u intervjuu za "Večernje novosti".

Po njenim rečima, aranžman s MMF bi obezbedio potrebnu dodatnu garanciju za strane investitore da Srbija vodi odgovornu i održivu makroekonomsku politiku i da je sigurna zemlja za ulaganje.

"To bi, svakako, povoljno uticalo na investicije i smanjenje rizika zemlje. Stoga i jeste namera Srbije da sa MMF potpiše aranžman iz predostrožnosti, koji ne podrazumeva novo zaduživanje", rekla je ona.

Tabaković je rekla da MMF ne postavlja Srbiji nikakve bezuslovne zahteve i da se "dijagnoza" tog fonda ne razlikuje mnogo od one koja postoji u Srbiji, odnosno da je nužno smanjiti fiskalni deficit do nivoa koji obezbeđuje održivost javnog duga.

"Jasno je da je za obezbeđenje makroekonomske stabilnosti nužno sprovesti fiskalnu konsolidaciju i smanjiti deficit, a ključni doprinos tome treba da daju strukturne reforme. Ovakva kretanja bi se pozitivno odrazila na konkurentnost domaće privrede i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita. Fiskalna konsolidacija je nešto što Srbija mora da uradi zbog sebe, a ne zbog MMF", rekla je ona.

Po njenim rečima, devizno tržište u Srbiji je stabilno.

"Mi trenutno nemamo aranžman sa Fondom, a devizno tržište je stabilno. Mi od MMF ne tražimo sredstva za podršku platnom bilansu, ali nam je značajna njihova tehnička i savetodavna pomoć u sprovođenju strukturnih reformi koje su preduslov da imamo stabilnu valutu, nisku inflaciju i održiv ekonomski rast", rekla je Jorgovanka Tabaković.

(Beta/Foto: Milan Obradović, Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image