• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS bankama:Marže uračunati u otplatu kredita

NBS preporučila bankama da višak novca koji su naplatili jednostranim promenama marži na kredite, pre stupanja na snagu Zakona zaštiti korisnika finansijskih usluga, uračunaju u prevremenu otplatu.

"Uverena sam da će poslovne banke prihvatiti da primene ovu preporuku, jer to pre svega njima znači umanjenje troškova. Po nekoj našoj proceni dvostruko veći bi bili troškovi da se izlože rizicima sudskih sporova. Kad su dve presude bile pozitivne za očekivati je da i sve ostale budu takve", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković novinarima.

Centralna banka je preporuku, kako je rekla, donela imajući u vidu jednoznačne stavove izražene u presudama sudova povodom tužbi korisnika kredita, koji se kreću u pravcu utvrdivanja ništavnosti marži usled povede Zakona o obligacionim odnosima.

Tabakovićeva je istakla bi banke primenom preporuke NBS, u skladu sa načelom savesnosti i poštenja, na adekvatan način umanjile pravne rizike u svom poslovanju, kao i mogućnost nastanka neželjenih gubitaka koji mogu proisteći iz sadasnjih i budućih sporova.

Prema njenim rečima, klijenti nezadovoljni ponašanjem banaka su zaštitu prava tražili u sudskom postupku, gde su dobijali presude u svoju korist.

Tabakovićeva je kao primer navela promenu kamatne stope u skladu sa aktima poslovne politike, opštim uslovima poslovanja ili promenjenim tržisnim uslovima.

Narodna banka Srbije izdala je danas i preporuke bankama za kredite u švajcarskim francima.

(Beta, foto: Beta, Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image