• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tesla banku" preuzima banka iz EU

"Tesla banka" u Zagrebu biće prodata jednoj banci iz EU, a poslove kreditiranja Srba u Hrvatskoj preuzeće budući "Tesla razvojni fond".

To su danas saopštili u Novom Sadu pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Radoman je, na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine, istakao da je strani investitor, odnosno banka iz EU čije ime u ovoj fazi tog posla ne može biti saopšteno, ponudila da otkupi udeo Vojvodine u "Tesla banci" za 1,517 miliona evra, što je za 17.000 evra više od uloga u osnivački kapital pokrajine od pre dve godine.

Radoman je dodao da je u razgovoru sa ministrom finansija Srbije, Mlađanom Dinkićem, dobio potvrdu da će i Republika, koja ima više od 29 odsto vlasništva u "Tesla banci", postupiti na isti način, odnosno da će po istoj ceni tom investitoru prodati svoje akcije.

O toj transakciji, koja bi trebalo da bude završena ovog leta, očekuje se odobrenje Hrvatske narodne banke, rekao je Radoman.

On je naglasio da prodaja većinskog kapitala "Tesla banke", u koju se ubrajaju i deonice srednjih i malih akcionara, nikako ne znači da Vojvodina i Republika Srbija više neće brinuti o Srbima u Hrvatskoj, jer, kako je napomenuo, na osnovu inicijative Srpskog narodnog veća paralelno će teći i proces formiranja "Tesla razvojnog fonda".

Pokrajinski sekretar za finansije je naglasio da će novac dobijen prodajom akcija "Tesla banke" Pokrajina uložiti kao osnivački kapital u taj novi fond, a na sličan način će, kako je dogovoreno s ministrom Dinkićem, postupiti i Republika.

Pupovac je zahvalio pokrajinskoj i republičkoj vladi na razumevanju u ovom poslu transformisanja "Tesla banke" koja će, kako je objasnio, svoje akcije time staviti na tržište.

On je dodao da je u pregovorima sa budućim investitorom, odnosno novim vlasnikom, dobijena veoma povoljna cena tako da deoničari "Tesla banke", ne samo da neće ništa izgubiti, nego će ostvariti dobit i to, kako veliki i srednji akcionari, tako i oni mali.

Pupovac je objasnio da je ta transformacija "Tesla banke" morala da bude obavljena ne zato što, kako je rekao, ona loše poslovala ili imala manjkove, nego zato što je to bio uslov za povećanje kapitala te institucije.

Nije bilo moguće da to bude obavljeno sa državom Hrvatskom, jer vlada te zemlje preferira formiranje fondova za razvoj, umesto da te poslove obavljaju komercijalne banke, objasnio je Pupovac.

On je napomenuo da je u pregovorima sa budućim investitorom usaglašeno da 20 odsto kreditnih portfelja banke, sa novim kapitalom, odnosno novim vlasništvom, bude usmereno u razvojne programe Srba u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da mu je žao što je proteklih meseci pitanje "Tesla banke" dobilo "političku dimenziju, koju ne zaslužuje ni po čemu".

"Tesla banka", dodao je on, jedna je od najboljih inicijativa koja je došla iz Srbije kada je reč o Srbima u Hrvatskoj, zato što je pitanje povratka, odnosno povratničkih sredina, najtešnje vezano za razvoj i u tom smislu ta, kao i buduća finansijska insitucija imaju izuzetno važnu ulogu.

"Tesla banka" je bila jedna od najznačajnijih institucija za podršku Srbima u Hrvatskoj, rekao je Pupovac i dodao da je banka iz EU, koja će preuzeti "Tesla banku" i u nju uložiti više od 20 miliona evra osnovnog kapitala, banka koja ima interes za aktivnosti u Hrvatskoj i čitavom regionu.

(Tanjug, foto: Beta, Dragan Gojić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image