• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar pao zbog ocene MMF i Fiskalnog saveta

Guvernerka NBS izjavila da su negatine ocene MMF-a i Fiskalnog saveta o stanju budžeta u Srbiji uticale na slabljenje dinara prema evru poslednjih dana, jer su izazvale povlačenje investitora. Potpisan aporazum između NBS i PKS.

Tabaković je u izjavi novinarima u Privedni komori Srbije istakla "da su oscilacije kursa i slabljenje za tri odsto posledica izdavanja 'zdravstvenog kartona' MMF-a koji je izneo nimalo vedre ocene o budžetskom deficitu".

Ona je navela i da ima ozbiljne primedbe zato što je Fiskalni savet u medijima pominjao "bankrot" države, jer nije istina da će država bankrotirati.

"Apelujem da svi shvate da su odmerene izjave i usagalašeni stavovi potrebni da bi kapital opstao i da ne bi odlazio pod pretnjom rizika", navela je guverner NBS.

Ona je, takođe, naglasila da bi država što pre trebalo da izađe sa merama za usaglašavanje budžetskog deficita.

Tabaković je napomenula da će kretanje kursa u budućnosti zavisiti od stabilizovanja uslova za dolazak kapitala i stranih direktnih investicija na tržište Srbije.

Prema njenim rečima, ponovila se priča o "proždrljivom i plašljivom" kapitalu i "vruć" kapital odlazi iz Srbije.

Tabaković je izjavila danas da bi Vlada trebalo što pre da izađe sa usaglašenim merama za rešavanje budžetskog deficita i da te mere ne smeju da budu one koje su najlakše za primenu.

Tabaković je, u izjavi novinarima u Privrednoj komori Srbije, istakla da je najlakše smanjiti plate, ali se time smanjuje kupovna moć građana i ne podstiče proizvodnja.

Ona je kazala da joj deluje uverljivo namera Vlade da preduzme neodložne strukturne reforme, jer od toga zavisi stabilnost situacije u kojoj građani i privreda treba da žive i posluju.

"Ne postoji više ni jedan čovek koji misli da ima vremena za demagogiju i premišljanje, Vlada mora da bude spremna na teške mere", rekla je guverner.

Tabaković je naglasila da postoje mnogi kanali kojima se odliva novac iz državne kase iako ne bi morao, a Vlada je već pokazala odlučnost da reši te probleme.

Ona je ocenila da se moraju sprovesti ozbiljne mere koje treba da pođu od države koja mora da štedi i efikasnije koristi novac, i dodala da prostora za uštede ima na subvencijama, kao i u procesu restrukturiranja koji jednom mora da se završi.

Danas su guverner Narodne banke Srbije i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić potpisali su danas sporazum o saradnji dve institucije, razmeni informacija i zajedničkim aktivnostima u cilju postizanja rasta i razvoja, kao i obezbeđenja makroekonomske stabilnosti.

Tabaković je, prilikom potpisivanja sporazuma u komori, istakla da je NBS izašla u susret inicijativi komore o saradnji, jer "privreda jeste ono na čemu treba da se bazira naše trajanje i bolji standard građana, jer se naš rezultat meri samo time".

Prema njenim rečima, ta saradnja ne treba da bude vezana za dobre lične odnose pojedinaca, već saradnja dve institucije na principima razmene informacija u oblastima od zajedničkog interesa.

Guverner je naglasila da su potpune i blagovremene informacije ključ za donošenje dobrih odluka, iako u Srbiji još nije potpuno razvijena svest da institucije treba da sarađuju i donose najbolje odluke u interesu svih.

Sporazum o saradnji podrazumeva da se komunikacija NBS sa privrednicima, u cilju sagledavanja problema privrede, finansijske edukacije i pojašnjenja mera centralne banke, obavlja preko PKS, napomenula je ona.

Sertić je ocenio da bi saradnja NBS i PKS trebalo da bude primer i za ostale institucije, i zahvalio guverneru što je pokazala spremnost da podrži komoru u naporima da se reformiše i doprinese da ekonomija Srbije bude bolja i snažnija.

(agencije/MONDO, foto: Beta, Marko Rupena)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image