• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železnice potpisale ugovor o ruskom zajmu

Direktori Železnica Srbije i ruske kompanije RŽD International potpisali su danas Aneks broj jedan Ugovora za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na osavremenjivanje pruge Pančevački most - Pančevo Glavna, ukupne vrednosti 60 miliona evra.

Aneks broj jedan osnovnog ugovora podrazumeva izgradnju i elektrifikaciju drugog železničkog koloseka u dužini od 15 kilometara.

Generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović, kazao je nakon potpisivanja ugovora da će radovi početi srednom oktobra.

''Po završetku ovih radova, na relaciji Beograd - Pančevo imaćemo modernu dvokolosečnu i elektrificiranu prugu, sa brzinom od 160 km/h'', objasnio je Simonović.

Vrednost projekta je, kako je rekao Simonović, preko 55 miliona evra, a pored rekonstrukcije postojećeg koloseka, biće izgrađen i elektrificiran drugi kolosek dužine 15 kilometara.

On je istakao da će na modernizaciji železničke pruge od Beograda do Pančeva raditi više domaćih firmi.

Predviđeni rok za završetak modernizacije pruge od Beograda do Pančeva je, kako je saošteno, 824 dana, tako da će već za red vožnje 2015/2016. saobraćaj biti projektovan na dvokolesečnoj pruzi.

Prvi aneks ugovora o radovima na izgradnji železničke infrastructure u Srbiji i isproruke dizel motora, koji se finansira iz ruskog kredita od 800 miliona dolara, potpisali su generalni direktor srpske železnice Dragoljub Simonović i Sergej Pavlov, generalni direktor kompanije RŽI internešenel, koja je zadužena za realizaciju kredita.

Ceremoniji potpisivanja Aneksa jedan prisustvovali su i ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Srpska železnica je najavila da će Aneks broj dva biti potpisanpočetkom avgusta i da će obuhvatiti remont deonica pruge na koridoru 10 od Rume do Golubinaca (18 kilonetara), od Sopota Kosmajskog do Kovačevca (18,4 kilonmetra) i od Male Krsne do Velike Plane (29,5
kilometara).

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je kazao da odnosi dve zemlje imaju značajan potencijal za razvoj i da je sada, posebno u oblasti železnica pravi momenat da se taj potencijal i realizuje.

Rusija u toj oblasti ima veliko iskustvo, naveo je Ccepurin podsetivši da je ruska železnica do Sibira dugačka više od 9.000 km, te je u poređenju sa tim ova deonica do Pančeva relativno ''mala''.
''Važno je što uspostavljamo ovaj oblik saradnje, ali i da obostrano ispoštujemo dogovore'', kazao je
Čepurin dodavši da je uveren da će se bez teškoća sve odraditi na vreme, kao i da su uvek spremni da pruže pomoć ukoliko ona bude potrebna.

Osnovni ugovor o modernizaciji pruga u Srbiji i isporuci vozova koji su 23. maja potpisali Železnice Srbije i ruska kompanija RŽD internacional ima pet delova, koji se odnose na izgradnju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, obnovu šest deonica na Koridoru 10, izgradnju pruge Stara Pazova - Novi Sad, rekonstrukciju pruge Beogard-Bar i isporuku ruskih dizel-motornih vozova.

O ruskom kreditu za modernizaciju srpske železnice razgovaralo se od 2009. godine, a ugovor o kreditu od 800 miliona dolara potpisan je januara ove godine. Ugovor predviđa kamatu od 4,1 odsto godišnje, grejs period od četiri godine i period otplate od 10 godina.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, Slobodan Miljević)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja pa ja

Koliko sati ide voz NS-BG? Bruka. Ako rade 2 god 15km kada će se ta modernizacija završiti. Brže bih stigla do BG da veslam. Kada kreću putnički brodovi za BG. Brže je i jeftinije i ima manje krivina kroz ravnu Vojvodinu.

Miki

Treba obnoviti sledece pruge Zajecar Paracin spajanjem sa prugom Stalac Uzice i prugu M ladenovac Valjevo

Miki

Izgraditi prugu Raska Novi Pazar i povezati sa prugom Kraljevo K ragujevac Lapovo i sa prugom Stalac Kraljev o

special image